Szabolcsi Állatfarm

Szabolcsi Állatfarm

Merre induljak?

2018. május 01. - Beastmaster

ellentmondas.jpgAlapvető logikai tétellé vált Einsteinnek az a szólása, hogy “Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.”

A fizikusok az 1900-as évek eleje óta próbálnak fogást találni a tézisein, hiába. Úgyhogy fogadjuk el ezt a tételt is igaznak. Márpedig Péter ötlete, az pontosan ugyanerről szól.

 

 

 

Itt a választás ideje. És megérkeztek az első szórólapok is.

Nyilvánvaló volt, hogy mindannyiunk Pétere nagyon ki fog tenni magáért. Próbálkozott is, nyolc oldalon keresztül. Most majd megmutatja! KIcsit megsózta, felmelegitette a régi képeket, gagyifalvára az is jó lesz!

Ismét bemutatta, hogy lehet egyik pillanatban kacagtatni, másikban ríkatni a népet. Ismét sikerült a valósággal nagyon kevés kapcsolatot felmutató közhelycunamit rázúdítani a választókra. Ha csak négy-öt helyen lenne keresztezési pontja a valósággal, akkor már én sem gondolkodnék egy pillanatig sem, hogy kire kell szavazni. Mondjuk jobb lenne, ha nem a régi szórólap lett volna leporolva. De ne is szaporítsam a szót, csapjunk bele, sok a dolog!

Nyit is a fiatalember egy rendezvényparkos fotóval. Szép, praktikus, jó érzéseket kelt az emberekben. Egyenes az út a polgármesterséghez.

A második oldalon már szembe ötlik a nyomtatott nagy betűk használata. Értem én, szórólap, figyelemfelkeltés, de a folyamatos ordítást egy kicsit túlzásnak érzem. Főleg, hogy ez megy nyolc oldalon át. De ez csak a külalak, ugorjunk. Töltelékszöveg következik, amivel Péter már standup-olt a lemondásakor. Akkor is pátoszos, múltbanézős szirupos szar volt ez a szöveg, és a borral ellentétben ennek még az eltelt idő sem használt. Bár a reklámomat most kihagyta. Viszont akkor az idézőjelet nem kellett volna kitenni, mert így valójában a saját monológját hamisította meg. Vagy miért pont azt ne?
A lényegi rész, hogy eddig minden fasza volt, de mióta Helmeczi a polgármester azóta minden szar, még a város is “gagyi” lett. (És ennek persze semmi köze ahhoz, hogy alpolgármesterként felmarkoltál kb 10 milliót a 3 év alatt, de testületi ülést csak a Mertcontroll épületében tartottatok, a hivatalos testületikre meg csak nagyritkán mentél el? Persze síenli menni sokkal menőbb.) Értem én, most már gagyi. Nem nyomhatjátok a kis külön-bizniszeiteket. Ezért vissza is vontad a képviselőkénti indulást. Érdekes. Arra csak később jöttél rá, hogy ha marad a jelenlegi felállás, akkor képviselő sem akarsz lenni? Ennyi időbe telt? Vagy eleinte nem voltál elég körültekintő? Vagy lassan jár a fogaskerék! Na ne! Szerintem meg csak trükközöl megint!

A harmadik oldalra álmodott megint egy nagyot. Már fel is állította az árnyékkormányt miniszterekkel, tanácsadókkal meg ami kell. Csak épp az érintettekkel felejtett el egyeztetni, ahogy az nagyon rövid úton ki is derült a facebookon.

Péternél sosem lehet tudni, hogy ez csak ostobaság volt-e, vagy valami más. Leginkább azt tudom elképzelni, hogy ezzel akar zavart kelteni. Ez a nagyfaszoskodás igazából az, ami rá vall. Utolsó pillanatig várni az ajánlások leadásával, az utolsó pillanatban zavart kelteni. Mi mást lehet feltételezni?

A munkát már el is osztotta, az alpolgármester csinálna mindent. Aki ki más is lehetne, mint Záhony város permanens alpolgármestere, Kovács Sanyi. Igen-igen, az Alcatraz-projekt menedzsere. Teljes idős tanári állás mellett egy ennyi feladattal járó alpolgármesteri megbízatás, meg mellé egy kis ZVSC. Egyeseknek 29 órából áll egy nap, plusz az éjszaka. Az a Kovács Sanyi, akinek nem az szúrja a szemét, hogy a szeme előtt lopják szét a ZVSC vagyonát, hanem az, ha ez kiderül. Esetleg BrókerMarcsi lehetne a pénzügyi tanácsadód! Vagy Jozef Rohac a bűnmegelőzési előadó! Folytassam, vagy ennyiből más sikerült megérteni?

Pénzügyi és településfejlesztési kérdések TELJES ÖNÁLLÓSÁGGAL egy kézben koncentrálódnának. Érdekes, hogy nem is olyan régen még a jogkörök elvételének a híve voltál. Főleg, ha a polgármester jogairól volt szó. Még egy guriga WC papír megvásárlását is megtorpedóztátok a naccságosasszonnyal vállvetve. Ha meg kimaradt egy ékezet az előterjesztésből, akkor már vér is folyt. Most meg teljes önállóság? Mi van veled Peti? Ittál valami ópiátszármazékra? Esetleg szívátültetésed volt? Vagy már előre le akarod zsírozni, hogy továbbra is mehessen a zsöci a ZVSC-n keresztül meghamisított útnyilvántartással, 1500 Ft-os szendvicsekkel olyan állófogadáson, ahol tizedannyian voltak, mint az elszámoláson? Tudod, az is hogy végződött! Persze, ha rajtad múlik, nem kétséges, hogy hogy fog ez menni. Vagy ha egy kézben van, ami a te kezed meghosszabbítása, akkor az jó? Könnyebben csatornázható a megfelelő irányba?

Aztán Egymilliárd(!!!) forint átlátható elköltéséről beszélsz. Az átláthatóságot eddig miért nem szorgalmaztad? Hogy jött ki az egymilliárd?

Majd jön az újabb előregyártott panel, az "önkormányzatiságba vetett hit helyreállítása". Ez eddig nem volt prioritás. Olyan témában, ami téged, vagy a sleppedet érintett, zárt ülést szavaztatok meg, ha olyan volt, ami nektek jól jött, akkor még törvénysértő módon is lehetett tárgyalni publikusan. Ez sokat segített a "belevetett hit" szempontjából. Vagy az, hogy voltak témák, amiket hónapokon keresztül nem lehetett tárgyalni, mert vagy ürügyet kreáltatok rá Margittal, vagy mert VÉLETLENÜL senki nem ment el az ötösfogatból a testületi ülésre. Szóval arra gondoltál, hogy amit szétkúrtatok, most visszacsinálod? Esetleg az nem merült fel korábban, hogy nem kellene szétkúrni? Nem kellene ellopni 3 évet a várostól? Vagy amíg láttatok reményt arra, hogy hátha ki lehet csinálni Helmeczit, addig próbáltatok színészkedni? Na ezt el tudom képzelni rólatok.

Majd kiderül, hogy “múltgazdálkodástérintőügyekreis” (akármit is jelentsen ez) már kinézted Szőgyényi Géza urat is. Mikor megbeszélted ezt vele, említetted, hogy Háda Imrével, Violával, meg a jóég tudja még kivel olyan levelet írtatok, amiben Helmeczi alól úgy akartátok kirántani a szőnyeget, hogy “egy jobbikos geci”? Csak azért, mert hajlandó volt a jobbik tagjaival is szóba állni? Ezt az elmehasadt állapotot hogy tudod magadban lerendezni? Mostantól magadat is jobbikos gecinek fogod szólítani? Már trenírozod magad? Otthon már így hívnak, hogy hozzászokjál? Miért kell ezt Péter?

Majd a jegyző a következő alany. Nagy szívfájdalmad ez neked ugye? Aki szállította az infókat, az már nincsen. Próbáltátok Plósznéval mosdatni, aztán az ügyészség-bíróság duó belebeszélt. Pedig addig milyen jól mentek a dolgok! Ugye nincs ez jól? Violát ki kellene nevezni fellebviteli főügyésznek, és ezt a kérdést is le lehetne zárni megnyugtatólag. Ehhez biztosan fel kellene hívni pár embert objektív okokból!

 

Aztán egy új, nagy fejezet következik. Fejlesztések, projekt szintű elképzelések.

És nyitsz egy projekttel. A híres 250 milliós humán projekt. Gyanakszom ismét. Szerintem te tényleg iszol!

Tudod, ez az a projekt, amit torpedóztatok folyamatosan egy fél éven keresztül. Amit -milyen furcsa véletlen ismét- határidő UTÁNI NAPON a népharag miatt elfogadtatok. Akkor, amikor tömegverekedéshez kiküldetted a rendőröket. Nagyon be lehettél rottyantva. Hogy ez mennyire volt törvénytelen, az majd kiderül.

Tudod, akkor, mikor szabójancsi azon hőbörgött, hogy nehogy kérdezni merjenek tőletek az emberek, mert akkor Ő feláll, és elmegy. Vagy ha így jobban emlékszel, akkor amikor a nejeddel végigtelefonáltattad azokat a tiltakozókat, akiket ismertetek, hogy megfenyegessétek.

Értem. Ilyen jövőt gondolsz a városnak? Ez lenne a te NEMGAGYI kategóriád? Ezt otthon a négy fal között légy szíves!!!

Kezdeményezni fogod a konzorciumi tagoknál az "arányos felelősségvállalásra vonatkozó szerződésmódosítást"? Most? Eddig mit csináltál? Ha nem azzal vagy elfoglalva, hogy megtaláld, hogy kellene botot dugni a küllők közé, akkor már megtehetted volna. Majdnem egy éved volt rá? Eddig nem jutott eszedbe? Akkor nem vagy te olyan okos! Vagy eszedbe jutott, de csak gáncsoskodtál? Akkor meg tudod te magadtól is mi vagy!

Az uszodafejlesztés a következő. Nemrég még az uszoda bezárása volt a nagy ötleted, most fejlesztenéd. Hogy is van ez? Nem igazán tudlak követni!

De a kedvencem: Általános iskola, és parkolás. A tarthatatlan parkolási rendszertelenséget kritizálod. Talán ez az egyetlen pont, amivel egyet értek.

Ha jól emlékszem (márpedig igen, és itt vág a témába a szép borítóképed), akkor olyan büszkék voltatok Hádával egyetemben a Béres parkra, hogy csak úgy durrant.

A park helyén korábban egy füves terület volt, ahol a szülők, tanárok meg tudtak állni az autóval.
Majd 400 millió forinttal később ez a lehetőség megszűnt. Úgyhogy az autók, amik korábban itt meg tudtak állni, az úttestre kényszerültek.
A park tervezésekor nem volt EGYETLEN EGY ÉPKÉZLÁB OLVASNI-SZÁMOLNI TUDÓ ember sem, akiben ez felmerült volna.
Azt a parkot megtervezte valaki, aki ezzel nem foglalkozott. Elfogadta egy testület, akik azt se tudták, milyen rendezvényen vannak. Nem tűnt fel senkinek, hogy ha 15-20 autónak nem lesz helye, akkor zűrzavar lesz. Nem volt egy műszaki ellenőr (még 5 millióért sem), aki szólt volna a bajusza alól, hogy “basszátok meg! hova fogunk parkolni”? Most, évek múlva, mikor nem tudsz megállni az iskolánál, mostmár zavar? Kacag a májam a sok analfabéta tizenhat diplomás marhán! Egy kellett volna, akár diploma nélkül is, aki ezt megemlíti. De a Háda féle leosztásban ez nem volt benne. Csak az, hogy menjen minden simán, és akkor lesz otthonra új ablak a hivatal-felújításból, térkő a hivatal előtti tér felújításából, napelem, légkondi, babámfasza. Ezt szeretnéd visszacsinálni? A szivességcserés állapotot? Tudom! Egyeseknek ez nagyon meg tud térülni. Nem kell rakodógépet venni a Kelettransznál, elég kibérelni a hivataltól a vadiúj gépet. Majd ha már szarrá vágták, akkor visszaadni használhatatlanul. Majd javítás után megint, és megint. Te meg felmarkolod a bónuszt, mert jó bizniszt csináltál a cégnek. És az összeférhetetlenségi bizottság meg csak bambán bámul maga elé, és vakarják a töküket, mint egy félkegyelmű. Értem én, hogy ez hiányzik neked de nagyon.

A tűzhöz közel ülők megkaphatnák a hivatali autót nyaralásra, költözésre. És jönnek neked egy szívességgel. Ezt nevezed te átláthatóságnak? Hogy még ezt mered mondani, az totál cinizmus. Ha ezt nem veszed észre, az már a pszichiátriai betegségek körébe tartozik.

Jókai úti projekt

Te Peti! Téged most hozott egy UFÓ? A Jókai az nem az elmúlt hónapban lett elhanyagolt! Nem tegnapelőtt óta szar a világítás! Észre sem vetted? Valami rokonod oda költözött, azért lett ilyen fontos? Hány éve vagy képviselő? Azóta mi történt ott? JAAAAA!

Közmunka program:

Kérdezd meg kérlek szabójancsit, miért hőbörgött minden alkalommal, mikor az értékteremtő munka téma volt? Másból sem állt ki, mint perszegésből. Csodálkoznék, ha ezt a tudtod nélkül tette volna! Vagy ha mégis, akkor sem szóltál, mert az volt neked a kényelmes. Egyszóval álszent és hazug vagy :-( Nincs mit szépíteni. Vagy ígértél valamit Cseh Bécinek, meg kisKabainak arra az esetre, ha te leszel a polgármester? Volt már egy, aki ezzel próbálkozott. Nem is tudom, melyiket sajnáljam jobban, aki ígért, vagy akinek tették az ígéretet! Nem is tudom, melyiket tartsam kevesebbre, aki szociális lakást ígért, vagy aki utána nem kapta meg?

“Akinek nincs múltja, annak jelene sincs”

Te meg titkon azért imádkozol, hogy bár ne lenne múltad. Vagy ha mégis, akkor minél kevesebben tudnának róla! Csak hát egy ekkora városban, lőrincúrvejének lenni nem az a kimondott titokban tartható dolog. Főleg, ha ezzel haknizik az ember. Mikor ebből csinál magának hírnevet. Ha azt hiszed, hogy az évtizedeken keresztül nyomott nagyképűség, kivagyiság és cinizmus nyom nélkül kitörlődik egy teljes kisváros emlékezetéből, akkor még mindig a cinizmusnál tartunk. Mert ennyire ostoba még te sem vagy!

“Az önkormányzat feladata a lakosság életkörülményeinek javítása, a rászorultak támogatása”

Persze, tudom, hogy te, és a haveri köröd ugyanúgy a lakossághoz tartoztok. De hogy mindig ugyanazokat sikerül támogatni egy kis útnyilvántartással, vagy hogy nekik jut jól fizető munkahely, ahol seggetvakarni kell jó pénzért, vagy ingyen építési anyag, azért NORMÁLIS HELYEN nem ezt nevezzük rászorultságnak. Nem rámutatásos alapon megy a kiválasztás azok közül, akiket szeretnél lekötelezni.

 

A végére jutott a fényképes oldal. Fogadtál tán valakivel, hogy “úgyse mered rárakni a fényképedet”

 

Nem túl sok példa van korábbról az egész országból arra, ahogy tönkrebasztátok az önkormányzat működését az ötösfogattal. Majd bejelentkezel, hogy mindezt megjavítanád. A pofátlanság teteje az ötleted, azt remélem tudod. Nem kívánok sikert hozzá, azt nem nagyon tudná finanszírozni a város. Sok az éhes száj!

 

utóirat: Félelmetes, hogy mennyire nincs összhangban a látomásod az eddigi tevékenységeddel. Képzeld el, hogy vannak emberek, akik 4 percnél tovább fejben tudják tartani a dolgokat. Na ők az ellenségeid! Ők azok, akik tudják, hogy amit ezen a szórólapon összehordtál, az homlokegyenest ellentéte annak, amit eddig tettél. Már az is skizofrén dolog, hogy ezeket le merted írni, de ha komolyan is gondolod, akkor a baj már nem kevés!
Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy te vagy ennyire -khm- egyszerű, vagy
a reménybeli választóidat nézed teljesen hülyének? Bármelyik az igaz a kettő közül, semmi keresnivalód ott!

 

Levél Puskin után szabadon...

anyegin.jpgÉn írok levelet magának - Kell több?



Nos, felszállt a fehér füst!

 

Érdekes módon, eddig a “méltatlan qvintett” egyöntetűen elutasította a feloszlatást, most azonban valaki tündérport szórt rájuk, és egy kivétellel mindegyikük támogatta. Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de van bárkinek kétsége a felől, hogy mi történt? Mert az kizárt, hogy a csökkentett létszámú ötösből egy kivételével mind úgy kelt fel reggel, hogy “na, ma feloszlok!”

 

Sokkal hihetőbb az a verzió, hogy a vezénylő tábornok most úgy gondolta ez a jó út, a többi meg ment utána, mint a mesében a hamelni patkányok a furulyás után.

 

Szóval a polgármester megkérdezte, hogy akar-e valaki hozzászólni.

 

Péter úgy kezdte a monológját, hogy "Természetesen". Nem volt kétségem nekem sem. Drámai levél volt, az már biztos.

Akkor még nem hittem, hogy csehszlovák békaemberekkel fogok.. Illetve, hogy ennyi muníciót fog biztosítani. De hát az ember csalódik. Néha így, néha úgy.

 

Mindjárt bullshittal nyit, nem fog elemezni, minősíteni, aztán meg másból sem áll ki. No nem gond, tudjuk, hogy ez már csak így megy nála.

Aztán hirtelen azt találja mondani, hogy időszerűnek gondolja a napirendet, holott egy héttel korábban még teliszájjal fogadkozott, hogy ő aztán nem. Mondjon le a polgármester inkább.

Aztán hirtelen új dramaturgiai rész következik: az álmok mezejére kalauzolja a hallgatóságot. Először felteszi a kérdést, hogy "hova lett a régi Záhony?":

Hova lett? A vasút kicsinálásával eltűnt a kisvíztorony-X.sz. őrhely közötti Kövesdi-csonka és az Akácfa utca között. A vasút kicsinálásában pedig természetesen nem volt része annak, hogy egyes vasúti vezetők direktben promótálták a wannabe vállalkozó vejük vállalkozását azzal, hogy az ügyfeleket átküldték hozzá "okosba".

 

Ebben az első szekcióban bemutatja Záhony múltját:

"sok éjjelen keresztül vidámság volt a városban", "érdeklődtek az emberek egymás iránt", "ismerősök, barátok beszélgettek az utcákon"

Kimaradt, hogy száz ágra sütött a napocska, csiripeltek a fákon a madarak, ezer virág virított stb. Hogy te erről honnan tudsz, az nagy kérdés számomra. A saját sleppeddel érintkezel, mást leszarsz. Nem tudok olyan embert mondani, akinek köszönnél, ha találkoztok, amit nehéz is lenne a rád nőtt mobiltelefon miatt.

Reggel beülsz az autóba otthon, elmégy az irodáig, majd este haza. Jól látszik ez azon is, hogy a nejeden, meg a dolgozóidon kívül kik tapsoltak a monológodnak.

Majd a giccsparádé után jön a, "de valami megváltozott". Hallom a mély gyors bőgőfutamokat, mint valami Meat Loaf számban, vagy mondjuk a G'N'R November Rainben, mikor az idillt felváltja a tragédia.

Meg kell hagyni, nem néztem ki belőled ilyen költői képeket.

És ekkor jönnek a negatív életképek: "ellenségkép kreálás", "ellenségeskedés", "kontrollálatlan irányított kommunikáció". (Ez utóbbi mondjuk egy másik érdekes képzavar. A korntrollálatlan irányított az olyan lehet, mint a betontalpfa.)

Majd folytatódik a negatív kicsengésű dolgok sorolása: "eluralkodott egy minősíthetetlen szint a kommunikációban". Nyilván itt nem a Szemszög nevű csilivili fospuskára gondoltál ugye? Nem hinném, mert az te csináltad, és mint ilyen, nyilvánvalóan tökéletes és megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha álmomból felkeltve is tudom sorolni a hazugságokat, csúsztatásokat belőle. Mikor ez megjelent, már akkor hangoztattátok, hogy feloszlatjátok magatokat, mert így ki lehet csinálni Helmeczit. Csak mégsem tettétek meg.

Majd a "hangos kisebbség" nevű ütőkártyát próbáltad ki, egye fene. Hol is hallottam ezt korábban? Ja, ebben a felállásban emlegették az 56-os forradalmárokat. Szép kis bagázzsal vállalsz értékközösséget ezzel a mondatoddal. Összenőtt, ami összetartozik. Két lehetőség van: Vagy tényleg úgy van, ahogy mondod, és tényleg csak néhány hangos ember veri a habot, mindenki más veled ért egyet. Vagy pedig a veled egyet nem értő embereknek kisebb, hangosabb része az, akit meghallasz, mert csak ők hallatják a hangjukat. A többiek meg csöndben vannak, és várnak. Majd kiderül, melyikünknek van igaza.

 

Majd elkezded az álmodozást, emlegeted a kompromisszumok hiányát. Figyelemre méltó a bátorságod. Nem félsz, hogy ez a szó megégeti a szádat.

Aztán "A testületi többség érvényesítésének feltételei megszűntek". Mármint az 5:2 már csak 4:2 lett? Miért hazudozol. Amit akarsz, abból többség lesz. Ez a mostani feloszlás is ezt mutatja, ahogy a műfű, a VOKE meg az összes szar, ami a nevedhez fűződik. Akkor megkérdezem még egyszer: Mi szűnt meg?

 

"várost szolgáló legjobb döntések meghozataláról szólt az előző ciklusokban"

Akkor ebben a ciklusban nem erről szólt? Beismered? Én pontosan ezt mondom. Ebben a ciklusban, ami neked jó volt, Sanyinak, Imrének, Violának, a ZVSC vezetésének, Jánosnak, arról szólt! De ez pontosan így volt az előző ciklusban is. Csak akkor el tudtátok sumákolni. Ugyanígy mentek a meghamisított útnyilvántartások, az önkormányzati javak magáncélra történő használata, a közmunkások illegális foglalkoztatása a volt jegyző almásában. de később csak kiderültek ezek is. És e miatt ingerültek vagytok, és vagdalkoztok.

 

Az is lehet, hogy erre gondolsz, mikor azt mondod, hogy ennél a "morális mocsárnál nincs lejjebb". Lehet, hogy hajsütő vassal a szádban edzettél, de ezt a mondatot is el tudtad mondani úgy, hogy nem égette meg a szádat.

Morális példabeszédet, meg erkölcstanórát hallgatni bohózatba illik, ha tudja az ember, hogy aki mondja, annál kartellezés miatt tartottak házkutatást, egyidőben a környékbeli többi simlis tüzépessel. Hitvány szavak ezek Péter. És mint tudjuk, a bolond szél, bolond lyukból fúj!

 

És ekkor a monológod elérte a csúcspontját. Promótáltad a blogomat. Köszi a szívességet, akkor majd ahogy megbeszéltük ... :-) Majd választás után osztozunk OK?

Ajánlottad mindenkinek, hogy olvassa el. De nem kell félni, már úgyis tudnak róla, és olvassák. És akinek egy kicsit is több esze van, mint neked, az ráadásul veled ellentétben még érti is.

Merthogy neked az olyan finomságok, mint metafora, csak a zavarodottságot okozzák. Úgyhogy értelmezem, kimondottan miattad, mert lehet eddig teljesen félreértetted.

Azt állítod, hogy az "állatfarm" kifejezést a városra értem, hogy az egy állatkert. Nem, cimbora! Én ezt a képviselőtestületre értem. És nem állatkert, hanem állatfarm. Dikleksziás vagy? Ha nem érted amit olvasol, akkor miért beszélsz bele?

Olvasd el az eredetit, és megtudod, hogy értem. Ahogy az Orwelli állatfarmban is vannak gonosz, és jó állatok, csak az egész állatfarmi demokrácia eldurvul, és elmegy egy olyan irányba, hogy a rosszak vezetésével válság alakul ki. Az eredeti alapelvet, miszerint minden állat egyenlő, felváltja a "vannak egyenlőbbek" alapelv.

Érted? Vannak, akiknek nem gond, ha kilopják az önkormányzat szemét meghamisított útnyilvántartással, de te nem jelented fel, mert haver. Vannak, akik kölcsönkérhetik a polgármesteri hivatal autóit, hogy hétvégén mesterembereket furikázzanak fel az összeharácsolt pesti lakásuk rendbetételére, vagy mert kisbusszal kényelmesebb a balcsira menni, de ti e felett szemet hunytok, mert haver az illető. Vannak, akik bűncselekményeket követnek el munkaidőben, de ti még a munkaviszonyát sem akarjátok megszüntetni, sőt, melléálltok a bíróságon, mert addig jó neked, míg szállítja az infókat. Van, akinek a vezetésével 200 millió Ft közpénzt éget el a hőtáv, de szerinted ez is rendben van, mert így van egy lekötelezetted.

Ez volt az a morális-erkölcsi kánaán, ami az előző ciklusokat jellemezte. Ezt hiányolod. Folytassam?

Aztán jön a levezető rész, amikor megemlíted, hogy "biztosítani kell a lehetőséget, hogy a lakosság válasszon új testületet, polgármestert". Mi történt? Egy hete még nem kellett biztosítani. Most már kell? Ez csak a kamerának szólt szerintem.

Majd belebegtetted a "közpénzből kampányolás" lózungját. Ha tudomásod van ilyenről, akkor kötelességed feljelentést tenni, az úgyis megy neked. Ha nem teszed meg, szaralak vagy. Ha nem tudsz ilyenről, de mégis beblöffölöd, akkor úgyszintén. Megint emlékeztetlek rá, nem Helmeczi kampányolt közpénzből legutóbb sem. Az még az előző banda volt, aki erre is felhasználta a Zónát, de te elfelejtetted felemlegetni, feljelentést tenni. Van ennek valami különösebb oka, vagy csak jól jártál volna egy simulékony polgármesterrel? Szeretsz kesztyűbábozni? Csináljad! De nem közpénzből!

Viszont ennek a közpénzes utalgatásnak van egy sokkal pikánsabb dimenziója, már ha megemlítetted. Ugyanis a 2014-es választás előtt a testület megjelentetett egy szép fényes tojáspapírra nyomtatott kiadványt Összegzés címmel. Na ez az egymás-, és saját fényezésükre kiadott “újság” például teljes mértékben KÖZPÉNZBŐL készült. (ha esetleg van másolatod a számláról, és az átutalási bizonylatról, Péter, ne légy rest a kovácsistvánnal feltetetni a Facebookra) Így újra bebizonyosodott, hogy “ki mint él, úgy ítél”! Ebben aztán nem szerénykedtek. Végigkísérte a kiadványt a hazudozás a felelős gazdálkodásról. Csak éppen elfelejtették a választók tudomására hozni, hogy úgy van 110 Millió a kasszában, hogy 130-at az államtól kapott hozzá a város. Vagyis előtte 20 millió mínuszban volt a kassza, legalábbis másodikos matektudással ez jön ki. Ennyire volt felelős a gazdálkodás.

Most az egyik legnagyobb bánatuk, hogy ezt a maradék 110 milliót nem sikerült kitalicskázni. Pedig milyen egyszerűnek tűnt a választás előtt! Egy megfelelő polgármesterrel és jegyzővel sikerült volna megint lenullázni a kasszát, ráadásul mindenki jól járt volna.

 

Az utolsó megjegyzésem pedig a sárdobálós gondolatodra vonatkozik. Valahogy mindig elfelejted, hogy mi a hatás, és mi az ellenhatás. De mivel nem vagy te buta ember, biztos vagyok benne, hogy tudod ezt, és érted is, mire gondolok. Hogy mégis ilyen mélyre süllyedsz, azt kell feltételeznem, hogy a feribácsihoz hasonlóan vélekedsz a záhonyiakról.

Szóval névtelen sárdobálást, hazudozást emlegetsz. Tudod vicces ezt tőled, de akár a többi nagykép-viselőtől is hallani. Egyetlen egy alkalommal sem próbáltál egyetlen véleménynyilvánításommal sem vitába szállni. Egyetlen kérdésre nem válaszoltál. Úgy tettél, mintha nem olvasnád a blogomat. Ha pedig nem kapok választ a kérdéseimre, akkor a rendelkezésemre álló információkból kell következtetést levonnom. Aztán most meg jössz ezzel. Tudod, mi a véleményem? Az, hogy nem tudsz velem vitatkozni. A következtetéseim helytállóak voltak. Nem vitatkozol, mert nincsenek érveid. És ezt a tényt próbálod meg sárdobálásnak minősíteni, hogy ez által magyarázzad a bizonyítványodat, nevezetesen azt, hogy nincsenek érveid, nincsenek válaszaid.

A még viccesebb ebben az, hogy eleinte, még tetszett is neked a blog, mert valami általam érthetetlen oknál fogva félreértelmezted abbéli véleményemet, hogy te vagy a dögös ötös feje. Nos igen, tényszerűleg így értettem, csak éppen pejoratív felhanggal.

De már most, hogy mindketten tudjuk, hogy olvasod (sőt, egész Záhony tudja, mert még másoknak is ajánlod) a blogomat, mostmár felesleges úgy tenned, mintha nem olvasnád. Választhatsz: vagy lapitasz tovább, és úgy teszel, mint eddig, vagy az eddig feltett kérdésekre is válaszolhatnál.

Ez mondjuk egy kicsit eltér a te modelledtől. Vagy esetleg tévednék, és a Szemszög nevű turmixolt takonyban hagytál lehetőséget az ellenvélemény kifejtésére? Nem? Akkor mi a lófaszról járatod a szádat? Itt, az állatfarmon bárki hozzászólhat. Eddig még senkinek a véleményét nem töröltem ki, még a leghitványabbakat sem. Úgyhogy még neked is lenne esélyed. Más kérdés, hogy kényelmesebb neked sunnyogni, utána meg nyígni, hogy nem engednek megszólalni, meg hogy nem lehet ellenvélemény.

Nemhogy nem szólalhatsz meg, kimondottan javallott lenne. De akkor ne felejts ki semmit, amiről eddig szó volt, és úgy gondolod, hogy nem igaz.

A fog és a köröm

Mai témám a képviselői szájak spontán konverziója seggé.

Nem tegnap volt ugyan, de annyira nem is régen, hogy ne lehetne emlékezni a képviselőink kampányban tanúsított viselkedésére, majd az eskütételükre. A könny a szemembe szökött, amint láttam-hallottam a nagy szavakat ismételgető képviselőket. Holott egyik-másikuknak már akkor égették a száját a kiejtett szavak.

A mostani apropó, hogy ismét a sithek mellett tettek tanúbizonyságot. Úgy döntöttek, hogy mindenképpen ellehetetlenítik egy komoly horderejű pályázat sorsát. Annyi vér azért nincs a pucájában egyiknek se, hogy felálljon, és kerek perec elmondja, mit gondol, inkább sunyi módon kifogásokat gyárt.

Mielőtt tovább mennénk, nem árt megérteni a gondolkodásuk néhány alappillérét

  • Amit haza lehet vinni, az jó.
  • Amiből a kis család nem profitál, az rossz.
  • Ami a városnak jó, de nem lehet belőle semmit hazavinni, az semleges
  • Ami a városnak jó, de esetleg nem az ő nevükhöz köthető, az NAGYON ROSSZ!
  • Ami a Helmeczi nevéhez kötődő jó lehetne, az KIZÁRT! ATOMOT NEKI!

Így talán már érthető a folyamatos akadékoskodás a 250 milliós pályázat ügyében. Ugyanis már a kezdetnél elkúrták. Ha akkor melléálltak volna, akkor most nem kellene a seggüket félteni. De akkor még csak annyit láttak az egészből, hogy PÁLYÁZAT -> 250 Millió -> Helmeczi. Azt márpedig nem engedhetik, hogy 250 millió forintnyi pályázati forrás a Helmeczi nevéhez párosuljon. Főleg úgy, hogy nem kell majd hozzá műszaki ellenőr 5 millióért. Ugye, illetékes elvtárs ;-) ?

Csak hát ugye, van az a helyzet, amikor okosabbnak képzeli magát valaki, mint valójában. Túlzásba vitték a taktikázást, és ezzel (mint olyan sokszor korábban is) magukat szúrták tökön. Kitalálták, hogy időhúzásra játszanak. (Sanyi, ugye ez a fociban sincs rendjén? Minimum nem elegáns, de néha azért szabálytalan is.) Ez alatt azt kell érteni, hogy addig húzzák a testületi üléseket, addig határozatképtelenkednek, amíg csak kifutnak a határidőből.

Az elszámítás ott van a dologban, hogy ebből már Helen Keller és Stevie Wonder nem létező szerelemgyereke is láthatja, hogy mi folyik itt Záhonyban. Eddig csak az látszott, hogy a polgármester, és a képtelen viselő testület nem tud együtt dolgozni. Testületi ülések fő produkciója az volt, hogy mikor melyikőtök volt soron, elmondta, hogy “de igen, tudunk együttműködni, mi mindent megszavaztunk”, aztán elkezdődött az érdemi rész az ülésből, és minden napirendi pontba belekötöttetek, nem vettétek még napirendre se, ha mégis, akkor leszavaztátok. Mellé pedig gúnyos pofákat vágott az ügyvédnő (nem tudom, hogy másfélét tud-e?), szabójancsi, meg a furulyás.
Vissza a témához: Pl az derült ki mindenki számára, hogy az 5 Önkormányzatból mindenki tud mindenkivel együtt dolgozni. Csak titeket utálnak. Szegények!

Tudjátok, féleszűek, van a tanmese, mikor az ipse felhívja a rendőrséget, hogy “ezen az autópályán mindenki szembejön” . Ideje lenne - sőt, már 3 éve itt az ideje- hogy elgondolkodjatok, hogy ha mindenki szembejön, akkor lehet, hogy igazából ti jöttök szembe. Ha mindenki hülye rajtatok kívül, akkor lehetséges, hogy nem a mindenki a hülye, hanem ti!

No, ott hagytam abba, hogy nehogymá’ Helmeczi nevéhez kötődjön egy ekkora pályázat, inkább kiöntitek a fürdővízzel a gyereket, a bábát, az anyukát, csak a ti malmotokra hajtsa a vizet. De hogy alá is támasszam a mondandómat, egy pár példa:

  • műfű. Ikonikus mutatója a jelen időknek. Kell, mer’ aggyák! Nem okoz gondot, hogy a városnak komoly extra kiadást generál. De érdemes ezt közelebbről megnézni. A műfüves pálya elsődleges célja a bozsikolás. Ezt az állam támogatja, évi 6 millióval (mármint Záhony esetében). Ez szinte teljes egészében ún: tiszteletdíjként van kifizetve. Holott ez nem kizárólag erre van! Például le lehetne venni a városról a fenntartás terhét. Azonban jobban tetszik az a változat az érintetteknek, hogy szinte kizárólag 2 ember zsebében landol az egész pénz. Szóval a műfüves pálya fenntartása önkormányzati plusz teher, a haszon, ami belőle származik, az meg kézen-közön eltűnik. Hát nem zseniális?
  • Börtön: Sanyinak nagy fájdalma volt ez a böri dolog. Igazából nem is, de lehetett emlegetni, hogy ez se valósult meg. Emlegette is vagy háromszor, a valóságtól elrugaszkodott agyával. Három hét alatt reálisnak tartotta volna egy több milliárdos pályázat megírását úgy, hogy még se építési terület, se közműszerződés, de semmi egyéb sem volt hozzá. Itt van ezzel szemben egy pályázat, ami kész van, csak el kellene fogadni, és hónapok óta nem sikerül, mert valaki síelni ment, másvalaki éppen halaszthatatlan nyíregyházáramenéssel van elfoglalva, van, hogy nem reagálnak a testület összehívására, de olyan képviselő úr is volt, aki a feleségével tagadtatta le magát.
  • ZVSC állófogadás: Nem aggódik a tisztelt testület, hogy hova kerül a pénz. Behazudik az illetékes 2-3-szor annyi résztvevőt, mint amennyien ott voltak, olyat is felírnak a listára, akinek megdönthetetlen alibije van, hogy ne tudjon ott lenni. Sőt, volt képük kétéveseket is beleszámolni. Gondolom deficit volt a fogyasztásuk. Kisstílű népség! De ez nem gond, ez pikk-pakk átmegy a testületen.
  • ZVSC megint: Nem zavarja a képviselőtestületet, hogy nyilvánvaló hazugsággal csaltak ki az önkormányzatból milliókat útnyilvántartás meghamisításával. Nem zavar senkit, hogy bizonyítottan bűncselekmény történt egy 70 éves múlttal rendelkező egyesületnél. De a feljelentőpetinek eszébe sem jut feljelentést tenni. Továbbra is öntenék bele a pénzt, hogy az pár vargabetű leírása után a jó zsebben landolhasson. Konvertálódhasson Iphone-ra, pesti lakásra, meg mittudomén mire.
  • VOKE kicsinálása: Margit ordenáré hazudozása ellenére csak nem állnak sorban a bérlőjelöltek, hogy nagyon fizessenek, nincsenek megnyert milliós pályázatok, ahogy Margit ígérte. Marad hát az, hogy a fogadkozások ellenére mégiscsak az Önkormányzat állja a számlát. De itt nem volt aggálya a képviselőtestületnek. Főleg, hogy így Kövesdi diszponálhat álláshelyek felett. Meg tudja oldani, hogy képviselőtársának “komoly kvalitásokkal” rendelkező felesége záhonyi viszonylatban nagyon jól fizető, ámbár tényleges feladatokkal nem járó munkahelye legyen. Ugyanez igaz a hőtáv inkompetens, de annál nagyképűbb vezetőségére.

 

Ezekkel kapcsolatban semmi kifogása nincs a nagyképű viselőknek. De egy olyan projekt, amiből nem hagyják őket szemezgetni, gazdagodni, ráadásul a politikai ellenfél pozícióját erősítheti (megjegyzem, hogy tieteket is erősíthetett volna, ha nem vagytok ekkora faszkalapok), azt nem lehet hagyni. Mindenképpen kereket kell kötni. De mik is voltak az ellenvetések?

  • Ha valami balul sül el, akkor az egész pénzt Záhonynak kell visszafizetni
    Nos, ez hazugság. Ha valamelyik település elbasz valamit, akkor azt neki kell állnia.
  • 50 embert vissza kell vezetni a munka világába, ki fogja garantálni, hogy ez sikerülni fog?
    Senki. Hogy vissza kell vezetni, az azt is jelenti ebben az esetben, hogy a munkaügyi hivatal által szervezett tanfolyam elvégzése is támogatott, amivel közelebb kerül ahhoz, hogy elhelyezkedhessen, ráadásul ez sem mind Záhony kötelezettsége lenne (Mondjuk erre nem lenne szükség, ha minden ember zsebre tehetne annyit, amennyit a családotoknak kijátszotok furfangos módon) Ráadásul mindezt 2023-ig!!! Igaz, ha arra gondolok, hogy milyen, mikor valamit nem akartok megcsinálni, akkor az nem is olyan sok idő.

A másik valódi ok, hogy a pályázat folyománya képpen közelebb kerülne a hivatalhoz a VOKE (ami már nem VOKE, de így könnyebb emlegetni), amit nem olyan régen sikerült a Kövesdi és tettestársai érdekkörébe venni. Most ez kicsúszni látszik a kezük közül, ami nagyon fájna. Nem tudna KP semmire nem jó munkahelyeket osztogatni az önkormányzat pénzéből.

A Művház amúgy is érdekes jószág ebben a sztoriban. Van már egyébként egy állatorvosi lovunk, a HŐTÁV. Ennek a mindenhez IS értő vezetője újabban a Művházban tölti a napjait. Hogy mi a lófaszt keres ott -költői kérdés, trécsel- a helyett, hogy az évek óta szarban lévő hőtávot próbálná gatyába rázni. Egészen annyira nem érdekli a munkája, hogy simán belefér az idejébe, hogy műsort vezessen. Az eszem megáll! A hőtáv 200 millás veszteségét meg majd visszahordják a legyek. Ha egy csepp esze lenne a városnak, úgy baszták volna ki már az ÁSZ vizsgálat után, hogy a fal adja a másikat. De amíg Kövesdi és Ildikó egymás seggét fedezik, addig ez marad. Pedig Péternek sem ártana átgondolni, hogy melyik gazdát szolgálja!

 

Persze, jól visszaadja a hozzáállásukat F. Feri bácsi hozzászólása a témához: “A záhonyiak olyan hülyék, azt se tudják, miről szól az egész pályázat. Ezeknek a hülyéknek akarod ezt magyarázni?”

 

Íródnak a kommentek, hozzászólások, BLOGOK, de a képviselők rangjukon alulinak érzik válaszolni, reagálni. Ha mégis, akkor hazudnak akkorákat, mint ide a Hold. Persze nehéz munka is védeni a védhetetlent, nem is mindig fér rá a képükre, és ez már nagy szó! És mikor a szarkavarásuk miatt demonstráció alakul, akkor meg ülnek ott a helyükön hárman, mint akit odatettek, megszeppenve. Majd egyesével telefonálják végig a demonstrálók közül, akit ismernek, hátha sikerül megfélemlíteni őket.

De jó hír, hogy vették a lapot. A demonstráció elérte célját. Valamelyik érintett úgy berottyantott, hogy gyorsan kihívta a rendőrséget azzal, hogy tömegverekedés van a hivatalnál. A rendőrök meg hiába keresték a verekedőket.

 

És ezek után Sanyi olyan komolyan fel tudja tenni a hazugságot a facebookra, hogy csak na! Előadja az aggódó honatyát, hogy volt már olyan, hogy vissza kellett 16 millát fizetni a szabálytalanság miatt, és mi lesz, ha majd most is…?

Mi lenne bazmeg? Nem kell szabálytalanul csinálni, és akkor nem kell e miatt aggódni! Csak már olyan mélyen vagytok a posványban, hogy elfelejtettétek, hogy így is lehetne. Érdekes, hogy te se a miatt aggódsz hogy hogy talicskázzák ki egyesek a ZVSC-ből a pénzt! Mi oka van annak, hogy azzal nem foglalkozol? (amúgy tudom, csak jó lenne, ha magadnak beismernéd).

Megint érdekes kérdés, hogy ezt a témát hoztad fel. Ott ugyanis az történt, hogy a képviselők (élén Kövesdivel, de légy kedves frissítsd fel az emlékezetem, hogy kik voltak még benne a testületben! Persze, csak ha mered!) agitálták a polgármestert, hogy írja alá a visszadátumozott teljesítési igazolásokat, hogy a Kövesdi ismeretségébe tartozó fiatalember vállalkozásának ki lehessen fizetni a díját. Szóval mielőtt megszólalsz, Sanyi, gondolkodj előre két lépést, mert ezzel a sztorival csak saját magadra, és a taktikázó haverodra rántottad rá a szaros bödönt.

 

Ideje lenne korrekt embernek lenni, ha nehéz is! Ha nem megy, akkor eltakarodni a közpénzek közeléből! Nem csak a kampányban nyalni a seggeket! Már most is megvetés tárgyai vagytok, ne tetézzétek a bajt! Ha három éve, mikor a Szemszög című okádékot kiizzadtátok, hallgattatok volna a jó szóra, és visszább vesztek a tempóból, akkor már régen elfelejtették volna a záhonyiak, hogy mekkora sutyerák önző senkik vagytok. Ezzel szemben még huszonkettőre is lapot húztok. Mikor már szájszélig ér a szarlé, akkor még pancsikoltok is benne. És tudjátok mit? Igazatok van. Csak így tovább! Egyenes út ez a lokál-politikai vesztetekbe!



Tudom, nehéz elengednetek! Próbáljatok meg nem foggal-körömmel kapaszkodni, és MONDJATOK LE A PICSÁBA!!!




Az egyenlőbbek

foxy2.jpegA mai bejegyzés mottója, hűen a blog nevéhez:

Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél

(George Orwell: Állatfarm)

------

 

Áll a bál megint Aprajafalván. Morgó, vagy hogy a francba hívják a Törpgenyót, ismét fejébe vette, hogy az alattvalóival karöltve tönkreteszi a mások szórakozását. Semmi nem számít, ha az a cél, hogy meg lehessen akadályozni, hogy bármi pozitívum a Helmeczi nevéhez társulhasson. Gondolom, ha szabójancsi találta volna ki, hogy az ő ötlete volt az akusztikus esték, mint a szilveszteri tüzijáték, akkor gurultak volna a milliók. No de csak szépen sorban.

 

Történt, hogy a harmadik alkalommal megrendezendő Akusztikus esték költségeire az alapítvány 500e Ft erejéig kérelmet nyújtott be. Akkor a “tisztelt” képviselőtestülettől azt a választ kapták, hogy ennyit nem kapnak, kérjenek kevesebbet. Majd a 200e Ft-os kérelmet is leszavazták.

Nem mintha nem lenne ennyi pénz a kasszában. Kovács Sanyi például már többször is elmondta, hogy milyen ügyes gazda a vastag bőrű képet viselő testület. Csak mindig kifelejti, hogy amit ő jó gazdálkodásnak hazudik, az egy egyszeri konszolidáció eredménye. És ebből a konszolidációból tud a képviselőtestület tízmilliókat szórni, akár értelmetlenül is, mintha nem lenne holnap.

Az a képviselőtestület, amelyiket nem zavarja, hogy a ZVSC hamis útnyilvántartással naponta 1-2 budapesti utat elszámol, így téve zsebre egy valag pénzt.

Amelyik szerint a hőtáv 200 milliós vagyonvesztése nem is létezik csak az Állami Számvevőszék hülye, és nem ért a számvevéshez, nem láttak még sosesenem olyan gazdálkodó szervezetet, amelyik a jogszabályok kijátszásával foglalkozna. Helyette undorító hazudozásba kezd “a péter” a szabályozatlanságról (ami nyilván az én dolgom lenne, és a tiéd kedves olvasó, nem pedig a hőtáv vezetéséé). Megjegyzem, hogy a “nem is szabálytalan, hanem csak szabályozatlan” jellegű védekezés éppen ezt a trükköző hozzáállást látszik alátámasztani. Mondjuk Pétertől pont az lenne a csoda, ha nem próbálkozna be.

Amelyik szerint a kovácssanyi-képviselő baráti körének kirándulásaira, és önfelszopó bulijaira kiutalt milliói teljesen rendben vannak. Néhány tíz ember megvendégelése vagy kirándultatása rendben van, néhány száz, vagy ezer ember szórakozása már nincs. Sanyi sleppjének az állófogadására 150 emberrel számolva kértek hozzájárulást az önkoritól. Egy kicsit megnyomták a ceruzát, mert jó, ha negyvenen voltak a buliban. Kb annyi igaz ebből is, mint a naponta MLSZ-hez furikázás a km-elszámolásban.

Szóval vannak egyenlőbbek :-)

De ez még mindig semmi! A pofátlanság küszöbértékét nem is ezzel a megmozdulásukkal tudták beállítani, hanem -emlékeim szerint- tavalyelőtt nyáron. Ekkor történt ugyanis, hogy különösen arrogáns módon felhívást intéztek a művház akkori vezetőjéhez, hogy a nyári szünet idejére a művház aulájában rendezzen be pingpong termet. Arra való hivatkozással, hogy nyáron nem lesz senki a ZVSC-nél, aki tudna vele foglalkozni. Értitek ugye: sportlétesítmény nem képes sport-infrastruktúrát fenntartani (a pingpong azért nem az a különösen infrastruktúra-igényes sport), de egy kulturális egyesületnek legyen rá személyi, műszaki kapacitása. Igaz, hogy a ZVSC veszi fel az erre irányzott támogatást. A pénzt felvenni még hajlandó, de ezért tenni már nem. Legfeljebb hamisítani útnyilvántartást.

Nem tudom mit szólna a ZVSC vezetése ha ez fordítva történt volna meg? Ha mondjuk Babi mondja azt, hogy “figyeljcsak! Van itt egy énekkar, el kéne őket helyezni, etetni, hangosítani a próbájukat, ésatöbbi”

És ezek után aki pingpongozni akart, azt Gyuri bácsi azzal hajtotta el, hogy nem lehet, mert Helmeczi nem ad rá pénzt. Ahogy tavaly a focimeccsen is. Okádok!

 

No de megint elkalandoztam.

Mondjuk csodát nem nagyon lehetett várni ezektől. A választás utáni napon kimondták, hogy “ki fogjuk csinálni Helmeczit”, meg “Ha a záhonyiak nem azt választották meg, akit mi akartunk, akkor feloszlatjuk a képviselőtestületet”. Nos ez utóbbi, a polgármester sokszori próbálkozására, és explicit felhívására sajnos elmaradt. Annyi vér már nem volt! Tisztában van vele az ötösfogat, hogy a világon nem lenne annyi lekvár, amivel azt az orbitális buktát meg lehetne tölteni, ha feloszlatnák magukat.

Így marad a cinikus, útszéli mocskolódás, hazudozás, és -nem utolsó sorban- időhúzás.

Kezdve azzal, hogy az év végi ünnepek alkalmával nem volt olyan előterjesztése a polgármesternek (kb 10-ről tudok), amit a képviselőtestület megszavazott volna. Egy sem. Az utolsóra Margit azt találta mondani, hogy “úgy látom, mindegy, hogy mit, csak nehogy úgy legyen, mint eddig”. Igen bazmeg. A változatosság gyönyörködtet. Legalábbis a normális embereket. Ezzel szemben maradt a Luca-nap. Amiről boldog-boldogtalan tudja, hogy a te ötleted. Igazából azzal sincs semmi baj. Mármint a Luca nappal. Csak a lebonyolítása. Bár az biztos nem a te érdemed, mivel tudjuk, hogy a "sikernek sok apja van, a kudarc meg mindig árva".

Szóval mi a baj a Luca nappal? A lebonyolítás. Szem elől van tévesztve, hogy kinek készül. Ha még mindig nem tiszta, akkor leírom, hogy megy ez:

Luca napjához legközelebbi pénteken, reggel 5-6 között lezárják az Ady Endre utca Silver-Barátság közti szakaszát.

Elkezdenek betelepülni az árusok.

8 óra felé már itt-ott van némi élet, törökméz, forraltbor stb.

Délre már teljes gőzzel üzemel a vendéglátás

3 körülre már csak vegetál a buli

5 órakor már gyakorlatilag lófasz sincs.

Szóval maradnak a nyugdíjasok, óvodások, és a valamiért otthon tengődők célcsoportnak. Esetleg akik Záhonyban dolgoznak, és megengedi az időbeosztásuk, hogy ebédszünetben kiszaladjanak. Akik dolgoznak, és esetleg nem Záhonyban (igen, képzeljétek van ilyen is), az reggel MÉG, este pedig MÁR nem kap ebből sem. Szóval Margit erre azért ne legyél olyan büszke!

 

De visszatérve az eredeti témához: A kedves képviselőknek nem drága semmi, ha arról van szó, hogy kicsinálják a művház vezetőjét, és ezzel kb 10 millió forint extra költséget generáljanak a városnak ÉVENTE. Persze máshogy néz ki a dolog, ha tudjuk, hogy ezzel bele lehet rúgni a polgármesterbe, plusz így szabójancsi feleségének lehetett csinálni egy kamu munkahelyet. Végtére is, ez testhezálló feladat neki. Máshol is lehet naphosszat kávézni, újságot olvasni, Ildikóval fosni a szót.

Csak az a gond, hogy ennek nem kellene így lenni.

Csak emlékeztetőül záhonyiak: Margit megígérte, hogy pályázni fognak, meg kiadják bérbe, úgyhogy nem fog többe kerülni, mint eddig. Szeretném megtudni, hogy áll ez a projekt? Mennyit sikerült összekalapozni? Amíg nagy pofával, leereszkedően, arrogánsan, műkacagva, fábaszorult féreg módjára üvöltve lehet kioktatni a lakosokat, addig a megvalósítás már nem akkora success-story ugye?

 

Persze értek én mindent. Aki eddig szépen prosperált abból, hogy jóban volt a polgármesterrel, és alkalomadtán ingyen kapott kölcsönautót a nyaralásra, esetleg leesett egy kis térkő az udvarra, mikor burkolták a teret, vagy 10-15 nyílászáró, mikor a hivatalban is cserélték, neadjisten egy pár ingyenfuvar a vállalkozótól, aki előtte 30 milliót kapott arra, hogy 4 télen eltolja a havat, vagy napelem a szép kis házra, mit ad isten, pont akkor mikor az önkori is napelemeket telepít. És ez csak a jéghegy csúcsa. Persze vannak véletlenek. Na de ennyi már minimum gyanús. Aztán duzzogni, mint egy durcás kétéves hülyegyerek, ha megszűnik a kánaán. És most, hogy látjátok, hogy nem mindenkit lehet bepalizni, és rá fog mutatni az összes szutykotokra, most mindenképpen el akarjátok lehetetleníteni.

Van egy rossz hírem. Minden egyes mocsoksággal, amit műveltek, mindig egy kicsit mélyebbre ássátok magatokat. Saját magatok locsoljátok a saját fejetekre az éjjeli edény tartalmát.

Külön élvezet, amikor ez a különítmény arról ugat a testületin, hogy “nem a fészbukon kéne ezt megtárgyalni”, aztán hazamegy, belép a közösségi oldalra “kovácsistván”, és hazudozik. A mai napig kussol ez a senkiházi, pedig fényképeket, meg feljelentést, meg bizonyítékokat ígért a művház szerinte történt kifosztása miatt. Aztán eltűnt, mint a szürke szamár a ködben. Vagy szar a műfűben. Vagy kézen-közön, mint az alapítvány kerékpárjai a kövesdi haverjai között. Vagy már ha itt tartunk, van olyan is, aki a kedves anyósának elküldi a szöveget, hogy mit kéne írni. Aki kisvárdiként aztán képben van Záhony ügyeiben. Ugye péter? :-) Ugye, takonygerincű osztag?

 

Csak egy dolgot hagytatok ki a számításból: Azt, hogy közben a település lakossága egyre inkább összetart. Ahogy látják, hogy kik azok, akik csak kifelé hajlandóak venni a közösből, és egyre csak nő az étvágyuk, úgy esik le egyre több embernek, hogy a változtatás csak példamutatással, és önszerveződéssel tud elkezdődni. És elkezdődött! A ZAE megrendezésre került-kerül az ármánykodásotok ellenére is. A legjobb pedig az a dologban, hogy a lakosság maga adta oda az árát, hogy LEGYEN. Persze, mindenkinek könnyebb lett volna, ha ez a pénz felülről jön, és nem a sajátból kell összedobni. Viszont (és ezt jegyezzétek meg, mert érteni úgysem fogjátok) így ez sokkal jobb. Sokkal inkább a magáénak érzi a lakosság ezt a rendezvény-sorozatot, mintha csak úgy lenne.

Már három éve, hogy kavarjátok a szart. Már három éve, hogy mindig egy fokkal rosszabbul jöttök ki a megmozdulásaitokból, mint ahogy belekezdtetek. Minden aljasságotok visszaüt.

És még mindig tovább próbálkoztok. Láttatok már pitbullt, vagy foxit sündisznóval viaskodni? (hedgehog pitbull címszavakra google a képek között. Én ide be nem linkelem, mert felkavaró) Annyira belehergeli magát, hogy nem zavarja, hogy a pofája csurig van tüskével, amíg kitart az adrenalin. Aztán mikor múlik, akkor van ám kínban. A ti adrenalinotok az “ide nekem”. Egyszer nektek is elkezd majd “kimenni” az adrenalin hatása. Akkor majd fog érdekelni titeket is, hogy megvetés lesz az osztályrészetek. Ez a jobbik eset. Ha a megfelelő hatóság bizonyítékot is talál, akkor fogja a kiccsalád hordani a cigit meg a levesport Tiszalökre, még akkor is, ha nem cigiztek. Addig érezzétek jól magatokat! Az a különbség köztetek és a kutyák között, hogy nekik megvan rá a kifogásuk, hogy miért ilyenek. Őket az ember tenyésztette ilyen makacsnak. Ráadásul legfeljebb célirányos (nem pedig céltudatos) cselekvésre képes ösztönlények.

És nektek mi a mentségetek?

 

Szerintem CSAK ÍGY TOVÁBB!

----

UPDATE!!! BRÉ KING!

A kedves képviselők ismét alakítottak! És pont ebben a témában.

Meg vannak győződve róla a senkiháziak, hogy a város kizárólag azért létezik, hogy a hobbijukat finanszírozza. Ahogy látható, semmi nem elég. A kisgömböcnek hatalmas lett az étvágya. Nem elég, hogy a ZVSC a tavalyi támogatásának felhasználásának a nagyjáról nem tudott számot adni, most több, mint kétszer annyira tartana igényt. A tavalyi elszámolás láttán az lett volna a minimum, hogy a képviselőtestület hülyére röhögi magát (mondjuk ezzel alaposan elkéstek), aztán ugrik a következő napirendre.

Mégis kiscsibém, hogy a picsába járnátok 4 másodpercenként Pestre az MLSZ-hez??? Vagy most sikerült valami újabbat kitalálni a "kreatív könyvelésbe"? Esetleg valamelyiktek most lakásra gyűjt? Lehetőleg Keszthelyen? Hogy el lehessen számolni bejárást is?

Aztán, hogy ez a történés kiderült a polgármester facebook posztja miatt, a félkegyelmű kovácsistván ismét önjáró üzemmódba kapcsolt, és ismét elkezdett sörétessel lőni a céllövöldében. Nézzük el neki, bátorra itta magát megint.

Már az is bicskanyitogató volt, hogy amint megszavaztátok magatoknak a műfüvet, a Sanyink gyorsan kért egy zárt testületi ülést, amin ismét a pénztárhoz állt sorba, hogy legyen a műfüves pályához kerítés is. Ritkábban kéne Pestre járni, oszt maradna! Pedig elég lett volna egy műkerítés a műfű mellé. Meg műképviselő, mert igazinak nagyon gyatrák vagytok.

Van egy olyan sejtésem, hogy a fijjúk ráeszméltek, hogy jönnek a szűk esztendők, muszáj lesz vermelni. Amit találnak, hazaviszik. Ha kell akár azon az áron is, hogy kiderül. Amíg van pénz a kasszában.

Kedves Sándor! Mennyi pénz van most a kasszában? Mennyire volt jó gazda a képviselőtestület az elmúlt 3 évben?

Pont, mint a nagy politikában.

Mi más lenne, mint hőtáv?

A záhonyi hőtávnál a helyzet fokozódik. Állandóan. Nehéz lenne még egy olyan céget találni kis városunkban, aminek a hosszú évek során sem sikerült egy épkézláb, szellemileg potens vezetőt találni. No de hát ez van akkor, ha “urambátyám kézkezetmos” alapon megy az xfaktoros válogatás. Csak míg az x-faktor esetében a debilek az első körben kihullanak -és nem mellékesen jókat lehet rajtuk röhögni, ide ez a képesség csak plusz pontot jelent. Egy arany-belépő a döntőbe.
Volt már itt bukott kisvárdi kétballáb, volt már olyan, akinek ez a poszt csak annyit jelentett, hogy már az első munkahéten hőtávos szolgálati autóval hordta a sört a kocsmájába. Most meg jobb lenne nem is emlegetni, de muszáj. Akinek volt egy kis esze, az gyorsan megpattant ebből a belterjes környezetből. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nem az egyszeri dolgozókkal van a baj, hanem a hal fejével, amitől az egész bűzlik.
Szóval alig több, mint 2 éve volt a számvevőszéki vizsgálat, amiben aranyérmet nyert a hőtáv. Ha másból nem, ebból a jelentésből a hülyének is kiderült, hogy a vezetés kret…. - khhmm - nem ügyes. De legalább hazudozni nagyon tudnak. Csillagot az égről.
Most viszont csak az a baj, hogy szolgáltatni is kellene. Sajnos ez nem igazán működik.
A történet kezdete, hogy lakossági panaszt kapott a záhonyi képviselőtestület, miszerint kurva hideg van a gigászi számlák ellenére. Ennek a kivizsgálását el is rendelték, amire egy cinikus, de legalább hazug választ küldött a “Záhonyi hőtermelő, távhőszolgáltató, kulturális és könyvtár szolgáltató nonprofit kft” vezetése.
Kezdve azzal, hogy ki a hóhér volt az, aki egy írási, és olvasási nehézségekkel küzdőt ilyen beosztásba sercintett be orrának egyetlen fújásával, befejezve azzal, hogy ki az, aki képes elfogadni egy ilyen beosztást, mikor érezheti, hogy nagy rá ez a kabát.
De hogy értelmet nyerjen, hogy mi a problémám:
1, “A lakosság részéről ilyen mértékű hibabejelentést nem kaptunk”: Na jah. 43 ember egyből az atyaúristennél kezdi, nem pedig az ügyfélszolgálatnál. Én inkább azt tartom reálisnak (korábbi saját tapasztalatból), hogy hibabejelentéskor azt a választ kapja a fogyasztó, hogy “még senki nem jelzett ilyen hibát”, és nem vesznek fel jegyzőkönyvet. Mikor megemlíti a fogyasztó, hogy “nem hiszem, mert az alsó szomszédom pont tegnap volt benn, és neki is ugyanezt mondták”, akkor kiküldenek valakit, aki már nincs annyira megfizetve, hogy szemrebbenés nélkül hazudjon. Ő aztán elmondja, hogy mindenütt problémát jelent, és nem tudnak mit csinálni vele, mert nem folyik át a rendszeren a víz. A panaszokról nem készül jegyzőkönyv, úgyhogy akkor nincs is.
2, Mellékeli a drága lelkem a vízhőmérsékleti adatokat. Az nem tűnik fel neki, hogy a visszatérő víz mindössze 5-10 fokkal hidegebb, mint az előremenő? Ezért jó, hogy egy könyvelő a főnök, nem egy szakember. Komoly képpel tud hülyeséget beszélni. Szóval ezzel csak az a baj, hogy ha csak ennyit tud lehűlni a víz a fűtési körben, akkor nem a hőleadókon folyik keresztül, hanem kerülőúton. Főleg, ha tudjuk, hogy a felső emeleti radiátorok bejövő vezetéke olyan hőmérsékletű, hogy nem állja a keze az embernek, a földszinti visszatérő, meg olyan hideg, mintha sosem járt volna benne meleg víz. Magyarul mondva, a lakásba nem jut be a fűtővíz. De legalább van szép kis táblázat, hogy mikor hány fokos víz NEM jutott be a lakásokba. Most vagy az van, hogy vagy nem tudják értelmezni az adatokat, és nem látják, hogy szar a rendszer, vagy utólag írtak be has-számokat. Mind a két esetben hamut kellene szórnia a fejére, és elhordania az irháját.
3, A kedvenc részem azonban a terelés. Hogy a 43 főből hány ilyen-olyan van. Célszerű azért ezt is tisztába tenni, ha már ekkora a sötétség keziccsókolom :-(
3 fő szolgáltatásból kizárt fogyasztó: Ez milyen információval szolgál a (idézem:) “a szolgáltatás minőségének megítélése” szempontjából? A szolgáltatás szar színvonala javul azáltal, hogy olyan ember mond róla véleményt, aki ki van zárva a fogyasztásból? Tudtommal van olyan is, aki direkt záratta ki magát a fogyasztásból, mert olyan volt a szolgáltatás ár-érték viszonya, hogy egy kalap szart nem akart adni érte. Én azért ezt nem hangoztatnám ilyen nagy arccal, ha én lennék a főnök.
8 főnek van nulla fogyasztása: Ha egyszer rájött, hogy olcsóbb, ha villannyal/klímával fűt, mert akkor ugyanúgy kifizet 50-60 ezer forintot havonta, de legalább meleg van.
7 főnek 200 egység alatti a fogyasztása: Elmagyarázom. Nem megy bele a radiátorába a meleg víz, mi a lófaszt számolna a költségosztó? Azt a melegvizet, ami a radiátorok helyett visszamegy a hőközpontba? Tecciké’teni?
“11 főnek tartozása van a társaságunk felé”: És? Ugyanaz a kérdés, mint az első esetben. Látom, még mindig nem tetszik érteni. Ha egy éjjeli őr azt mondja, hogy nappal világos van, attól az még igaz. Annak ellenére is, hogy Ő személy szerint aludni szokott olyankor. Ha valakinek tartozása van, attól még meg tudja ítélni a “szolgáltatás minőségét”
Szóval azzal elvenni a dolog élét, hogy a tények bizonyított cáfolata helyett azt támadjuk, aki állítja, azt úgy hívjuk, hogy személyeskedés. Ez pedig trógerség. Persze kilóg a lóláb. Tudnék még mondani embereket a képviselőtestületből, akik szívesen alkalmazzák ezt a nemtelen eszközt.

De egy párhuzamon keresztül lehet, hogy szemléletesebb, hogy mi itt a gond:
Képzeljük el, hogy egy pékség folyamatosan félig nyers kifliket visz a boltokba, 400 Ft-os egységáron! Ha valaki panaszkodni merészel, simán lerázzák azzal, hogy még senki nem panaszkodott miatta. Majd másnap ugyanez. A probléma ezzel az, hogy nekik, fogyasztói visszajelzés nélkül is figyelniük kellene a kiflik minőségére! De ez még mind semmi! Ugyanis az ügyfél megelégelve a pékség packázását, annak a felettes szervéhez fordul, majd ez a felettes szerv elrendeli, hogy vizsgálják ki a panaszokat. Erre a pékségből az a válasz jön vissza, hogy:
a vevő tehet arról, hogy félsült állapotban kapta meg a kiflit, mert vannak olyan vevők, akik nagyon kevés kiflit vesznek, van aki egyáltalán nem vesz kiflit, pedig be szokott járni a boltba, meg egyébként is, egy néhányan tartoznak a kifli árával.
Sőt, tessenek elképzelni, hogy van csicsapicsa táblázatunk, hogy milyen kevés áramot használunk fel a kemencékben
És most egy kis segítséget kérnék, kedves Ildikó! Ezen érvek közül melyik bizonyíték arra nézve, hogy rendesen meg van sülve a kifli? Vagy fordítva, melyik érv tekinthető ezek közül bizonyított cáfolatnak arra az állításra, hogy nyers a kifli? Főleg úgy, hogy aki egy kurva kiflit sem vesz, de még boltba sem jár, azzal is fizettetnek kifli-rendelkezésre állási díjat.

Szóval ezek az “érvek” (vagy inkább kifogások) annak a helyettesítésére szolgálnak, hogy keziccsókolomnak sem szakmai ismerete nincs a témában, amivel átláthatná azt, amiben az észt osztja, sem emberi belátási képessége, sem érvei. Csak ez van neki. Másra kenni a hibákat. Normálisan vezetni a hőtávot, az sokkal bonyolultabb lenne.

És, hogy mire gondolok, mikor olvasási és írási hendikepet emlegetek? El kellene olvasni hozzá a vastaggal szedett mondatot. A mellett, hogy másra keni a maradék problémát. Természetesen azokra a fogyasztókra, akik az ilyen-olyan indokkal kiemelt fogyasztókon kívül még benne maradtak a lehetséges szavahihetők között. De ha valaki figyelmesen elolvassa és értelmezi a mondatot elég komoly Freud-i elszólást is olvashat benne. És ezt nem én írom, ez egy beismerő vallomás! Mármint az, hogy “természetesen más esetben sem a törvény szellemében járunk el.” Igen, ezt tudjuk. Papírotok is van róla. Egyenesen a Számvevőszéktől. Két éve, hogy kielemeztem azt a jelentést is, amire azóta sincs reakció, leszámítva Kövesdi vérszegény mosakodását, hogy “nem is szabálytalanság, csak szabályozatlanság”.
Persze tudom én, hogy nem erre gondoltál, de ez a mondat ezt jelenti. És nem újdonság, aki tud olvasni (például egy ÁSz jelentést), az eddig is tisztában volt vele.

Na, ez a rész ennyi. A másik téma a hőtávval kapcsolatban, a NEVE :-) A “Záhonyi hőtermelő, távhőszolgáltató, kulturális és könyvtár szolgáltató nonprofit kft”. Igazán lehetne ez “Záhonyi hőtermelő, távhőszolgáltató, kulturális és könyvtár szolgáltató, sündisznóidomár, székláb és főttojás faragó nonprofit kft” is. Kb így viszonyulnak egymáshoz a tevékenségi körök.
Ha az ÁSz jelentés megállapításaira gondolunk, vagy esetleg a vezetőség erre adott válaszaira (BRUHAHAHA), akkor tiszta volt eddig is, hogy -egy kis eufemizmussal élve- nincsenek a helyzet magaslatán. Ha a gázszolgáltatás kizárására gondolunk, akkor kétség sincs e felől. Ezek után jön a panasz, hogy már a szolgáltatás sem megy normálisan.
Tehát a hőtáv a törvényi előírásoknak megfelelő adminisztrációra képtelen (vagy nem hajlandó), de még a tevékenységét jelentő szolgáltatással is hadilábon áll.
Mit tesz ilyenkor egy normális tulajdonos? Első enyhébb problémánál elbeszélget a főnökséggel, és komolyabb szankciót helyez kilátásba. A következőre kibassza az ügyvezetést az utcára, és vesz fel olyat, aki meg tud különböztetni egy csőfogót egy radiátortól. Mit tesz azonban a záhonyi hőtáv tulajdonosa? Átvállalja a tartozást, kifizeti a hitelét, beletol százmilliós nagyságrendű pénzt. Majd elbeszélget a főnökséggel, és felajánl egy kis jutalmat, meg a biztonság kedvéért felvetet még egy semmihez értő embert, és biztosítja a főnökséget, hogy nem lesz itt semmi baj. Majd ráadásként úgy dönt, hogy ha már úgyis van a hőtáv tevékenységei között olyan, amihez nem ért, akkor hozzácsap egy másikat. Nem, hogy tizenkilencre, de még huszonkettőre is lapot húzni aztán bölcs dolog, mondhatom. Távhőszolgáltatás, meg könyvtár: tehénen a pisztolytáska.

Mindazonáltal érdemes elmerülni ennek tevékenységi-kör eklektikának a történetében is.
Történt ugyanis, hogy a “kedves” képviselő testület elhatározta, hogy ha az ég a főddel összeszakad, akkor is keresztbe tesznek Helmeczinek. Ennek keretében került sor a művház beszántására. Sokkal jobban nem mennék bele, kiveséztem ITT az okokat, ürügyeket, lehetséges következményeket.
Nagy volt az egyetértés a testületen belül, egészen annyira, hogy a lóláb is kilógott. Az ügyvédnő nem átallott ordenáré módon kioktatni mindenkit, akinek ellenvéleménye volt, sőt beígért mindenféle pályázatnyerést, meg ingatlanhasznosítási projektet a VOKE-től jövő támogatás hiányának pótlására. Nos ez a projekt mondhatni becsődölt. Valahogy nem akarnak csőstül jönni a pénzes bérlők, hogy éves szinten néhány 10 milliót belerakjanak. Viszont van egy hőtáv nevű “Mindenszolgáltató nonprofit kft”. Ide korábban már el kellett suvasztani a Kövesdi érdekszférájába tartozó másik képtelen viselő úr mindenhez értő nejét. (Erre utal a “kézkezetmos” kitétel a cikk elején) Eleinte volt is gond, mert az ott dolgozók szerint az okoskodáson, és az Ildikóval trécselésen kívül sehogy nem sikerült neki értelmes dolgot csinálnia. Erre jött az ötlet, hogy valahogy ki kéne csinálni a művházból a VOKE-t, és azzal foglalkozhazna. Végül sikerrel is járt a képviselők hazudozása, pestre járása, Kövesdi telefonálgatása, VOKE vezetőség inzultálása. Sikerült elbaszni pár tíz milliót a háztól, csak azért, hogy néhány kicsinyes és főleg személyes előnyhöz juthassanak a közösség rovására. Csakhogy az a néhány 10.000.000 forint hiányzik az üzemeltetésből. Ezt valahonnan pótolni kell. A pénzes bérlők nem nagyon tolonganak, a pályázati források kiaknázásához viszont nem elég nagy pofával óbégatni a lakossági fórumon. Hát akkor honnan lehet pótolni?
Itt jön képbe, amit előre lehetett látni! Mivel mostmár a hőtáv üzemelteti a művházat is, így nyugodtan egybe lehet fésülni a két extraprofitos céget. Tetszik érteni? Volt egy Hőtávunk, amelyik kb 200.000.000 forintos deficitet volt képes összekalapálni nem megfelelő követeléskezelés, és a tevékenység-specifikus ismeretek hiányán alapuló cégvezetés következtében. Most a tevékenységi kör kiegészült még egy néhány oda nem tartozó iránnyal is. (Azért az sejthető, hogy ehhez mekkora szakértelem van.)
A trükk itt található ebben a manőverben. Vagyis egy korábban éves szinten 7-9 milliós városi támogatást felhasználó (mellé 20-30 millió egyéb forrásból való pénzzel együtt) művházból sikerült csinálni egy ugyanekkora városi támogatást felhasználó művházat, csak most már a Kövesdi lekötelezettjei ülnek ott. A maradék 20-30 millát meg megkapja a hőtávtól, a VOKE helyett ugyancsak a várostól. Attól a hőtávtól, ami eddig is veszteséges volt. Amelyiknek a tulajdonosa az a város, amelyikre mindig rá marad a hőtáv veszteségének a fedezése. Magyarul, ki fizeti ki igazából a Kövesdi által másnak adott szívességet? Igen, bizony kedves olvasó, te vagy az! Az országos színvonalon is magas távhődíjban, a kiemelkedően magas rendelkezési állási díjban, a súlyadóban, és egyéb helyi adókban.
És ha azt hiszed, hogy ezzel vége a kizsigerelésednek, akkor tévedsz kedves olvasó. Az extrém magas távhő- és rendelkezésre állási díjadnak van egy másik hozadéka is. Ez pedig az, hogy elköltözni sem tudsz. Hiába komfortosabb a lakásod, mert nem kell szénnel-fával mocskolnod télen, a kutyának sem tudod eladni (persze ha nem lenne csillagászati a távhő díja, és még működne is a fűtés, akkor nem is akarnád eladni). Az az abszurd helyzet állt elő, hogy egy 60-70 m2-es távfűtéses lakást nem lehet eladni 3,5-4 milliónál többért (sőt, annyiért sem! ), míg egy 2 szobával, és 10-20 m2-rel kisebb lakásért adnak 5-5,5 milliót is, ha az egyedi fűtésű. Úgy, hogy ez előtt 10-12 évvel 6-9 milliót is adtak egy ilyen lakásért. Szóval remélem, megérte.
Persze ez nem teljes egészében múlik a hőtávon és a vezetésén (mármint a lakás-ár változás), sok múlik egyéb külső tényezőkön is. Az viszont igaz, hogy ez a fajta töketlenkedés, zavarosban halászás, ami a hőtáv körül folyik, csak arra jó, hogy ha már a többi tényező jobbra is fordul (és az országban már mindenütt a válság előtti felett vannak az ingatlanárak), akkor se lesz jobb a távhős lakások lakóinak. A felelőtlen gazdálkodás miatt továbbra is drága lesz a fűtés, továbbra is fázni fognak és szabadulni sem fognak tudni ebből a helyzetből. Persze amíg a vezetőség jól jár egy záhonyi viszonylatban nagyon jó fizetéssel (főleg, hogy felelősségre vonással sem kell számolnia, sőt), jó éves prémiummal, valamint innen-onnan lecsorgó plusszal, addig változás nem lesz.

De legalább egy emberrel több van lekötelezve Péternek.
Remélem ez majd eszedbe jut a következő választáskor is.
Jó biznisz volt ugye?


update: Időközben a fűtési probléma megoldódott. Nem mintha megjavult volna a szolgáltatás, de így május közepére legalább az idő kijavult. Gondolom az illetékesek ezt is el tudják adni saját sikerként.


Dumb és Dumber kalandjai az egyesületben

Nos, ha már megígértem…

Sándor -valószínűleg még abban a helyzetben, hogy nem tudta, hogy kamera is lesz- eltervezte, hogy szokás szerint a hangulatkeltés eszközével akar magának elismerést szerezni. Ehhez mi sem kézenfekvőbb téma, mint a ZVSC elleni feljelentés.

Akkor kezdjük ezt a témát is a száraz tényekkel, majd jöhetnek a tanulságok, következtetések.

Az önkormányzat a testület döntése alapján minden évben pénzbeli támogatást nyújt a ZVSC-nek, amivel a tárgyévet követő év elején elszámolással tartozik.

Mint minden évben, idén is leadta a ZVSC a képviselőtestületnek az előző évi beszámolót az önkormányzati támogatás összegének a felhasználásáról. Ezt a képviselő testület visszaküldte, mert enyhén szólva sem volt kielégítő. Nem sokkal később, újra megküldte a beszámolót az egyesület, amit a képviselő testület el akart fogadni, azonban voltak benne erősen megkérdőjelezhető részek. Ezekre a polgármester rávilágított a testület előtt, majd Földi Feri bedobta az ötletet, hogyha gyanúsnak ítélik meg, akkor kérjenek igazságügyi könyvszakértői véleményt róla.

Ez meg is történt. A könyvszakértő véleménye szerint életszerűtlen tételek szerepelnek benne, és valószínűleg a kivett összegek utólagos lepapírozására szolgálnak.

Ez után a polgármester megtette a bejelentést az illetékes hatóság felé, és ezt a képviselő testület tudomására is hozta.

(Ha nem tette volna meg a bejelentést, de tud róla, akkor zsarolhatóvá vált volna, amit -ismerve egyes képviselők törvényhez való rugalmas hozzáállását- kétség nem fér hozzá, hogy ki is használtak volna )

Ráadásul a két beszámoló nem volt egyforma. Ami elég furcsa annak a fényében, hogy egy már elmúlt dologról szólt, ami nem térhetne el.

Ez után a November 6-i meccsen még a hangosbeszélőbe is bemondatták, hogy el fognak maradni a focimeccsek, mert helmeczi nem ad pénzt.

Egy hétre rá mégis meg volt tartva a focimeccs, tehát valaki nem mondott igazat.

Eddig a tények.

(Csak mellékesen jegyezném meg, hogy ezek szerint eddig nem a képviselőtestület adta a pénzt, hanem a polgármester? Ezek szerint igen.)

 

iou.jpg

Lehet, hogy egy kis magyarázatra szorul a címadás. Az említett filmművészeti alkotás cselekményszála egy, a repülőtéren felejtett aktatáska körül bonyolódik, amit a két kevéssé értelmes, de annál elszántabb főhős vissza szeretne juttatni a jogos tulajdonosának, Mary "Samsonite" Swanson-nak. Menet közben fény derül a koffer tartalmára, ami jelentős mennyiségű készpénz. A két jóhiszemű, de csekély értelmű főszereplő elkezdi a pénzt felhasználni az út közben felmerült váratlan kiadásokra. Mivel azonban valóban jóhiszeműek, csak éppen infantilisek, ezért tételes nyilvántartást vezetnek a felhasznált összegekről úgynevezett “Tartozom neked” (IOU: I owe you) cetlik formájában, ami állításuk szerint “ugyanolyan jó, mint a pénz”. Ilyen “pénzügyi konstrukcióban” vásárolnak Lamborghini-t, bérelnek fejedelmi lakosztály a Bunbury-ben, és szórják a jattot, mint a katonatiszt.

A két kettyós abban a tudatban és azzal a szándékkal költi a más pénzét, hogy majd egyszer, ha bejön a gilisztatenyésztési biznisz, akkor visszafizetik kamatostul.

Namármost, ha Záhonyban forgatnának ilyen filmet, akkor ez a szándék fel sem merülne. Mivel nem áll a rendelkezésemre több olyan tény, adat stb ami alátámaszthatná a gyanúmat, ezért nem fogalmazhatok sarkosan. Azonban a BTK szerint (372. §) “Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el”. E mellett az elszámolások meghamisítása számviteli rend megsértése, ami több esetben is több, mint gyanús.

Az alapvető különbség első ránézésre, hogy a filmben a két szereplő tisztában van azzal, hogy nem a saját pénzüket költik, és akkurátusan fel is jegyzik, hogy mikor mire mennyit költöttek. Míg a másik esetben az az alapvetés, hogy a ZVSC megkapta a pénzt, úgyhogy elköltjük, amire akarjuk, és ahogyan akarjuk, mintha nem lenne holnap. Mert az már a mienk, aztán ha elszámolásra kerül a sor, akkor majd bekamuzunk pár pesti utat. Nehogymár ne tudjuk elkölteni, még a végén visszakérik, és jövőre is ennyivel kevesebbet kapunk.

Sándor szerint (testületi ülésen elhangzottak szerint) a polgármester tönkre akar tenni egy 70 éve működő egyesületet. Mintha már tudná, hogy a NAV mit fog megállapítani. Hát nem fura? Magam részéről előbb kíváncsi vagyok rá, hogy a NAV végzésére. Ha azt állapítják meg, hogy valóban fiktív elszámolások voltak (esetleg már korábban is?), akkor Sándor ezen kijelentése csak olaj a tűzre(és neki meg pár képviselőnek, mint tettestársaknak vagy a dolgukhoz nem konyító léhűtőknek KUTYA KÖTELESSÉGE LENNE ELHÚZNI A PÉNZEK KÖZELÉBŐL).

A kedves képviselők igazság-érzete kissé lejt saját irányukba. Ha valakiről Ők (a nagybetűt senki ne a tisztelet jeleként értékelje ez esetben, hanem a hangsúlyozás jelzéseként) ítélik meg úgy, hogy valakit fel kellene jelenteni, akkor az se baj, ha nincs alapja. De ha van egy erős gyanú a svindlire, és más tesz feljelentést, akkor mindjárt elkezdik megkeresni a kifogásokat. Sándort se nagyon hallottam fintorogni, mikor a polgármestert jelentette fel a képviselőtársa. Hát erre mondom én azt, hogy -szebb szó híján- aljasok vagytok, és cinikusok.

Másik érdekesség, az összefonódások kérdése. Próbáltam utánajárni, hogy kik ülnek a bizottságokban, elnökségben, menedzsmentben. Sajnos sikertelenül. A www.zvsc.hu oldalon nincsenek közzétételek. Van ott ugyan egy nagyon igényes skicc “Szervezeti Felépítés” link alatt. Olyan komoly grafika, hogy egy utcáról berángatott ovis különbet készít. Van is benne “Elnökség (11 tagú)”.

szervezet.jpg

Azért, amennyire tudni lehet, a ZVSC vezetősége nem módosul olyan sűrűn, hogy röhögve gránitba ne lehetne vésni. Ennek ellenére egy gyorsan, és egyszerűen javítható képen nem lehet beírni. Vagy egy még könnyebben módosítható weboldalon közzé tenni.

Úgy tűnik, hogy az egyesület nagyon ügyel arra, hogy ne derüljön ki a ki-kinek-a kicsodája.

Elvileg van a szervezetnek egy Pénzügyi Ellenőrző bizottsága (továbbiakban PÜEB). Na, szóval van PÜEB. 3 fő. Csodálkoznék, ha nekik ezek nem tűntek volna fel. Pl, hogy az egyesület tízszer annyit költ kiküldetésre, mint sportszerre. Mintha taxis vállalkozás lenne a ZVSC, nem pedig sportklub. Néha pedig rendezvény szervezéssel, és vendéglátással is foglalkozik.

Szóval elvileg fel kellett, hogy tűnjön, és erről jegyzőkönyvnek (de minimum egy feljegyzésnek, vagy egy különvéleménynek) kellett volna születnie. Na, szeretném ezt is viszont látni a weboldalukon. Vagy ha ez nem menne, nekem úgy is megfelel, ha vasárnap beolvassák a meccs előtt a hangosbeszélőbe, az úgyis nagyon megy.

Szerepel az elszámolásban 63 pesti kiruccanás is. Ezek szerint az MLSZ-nél (a 63 pesti útból következtetve) kellene, hogy legyen egy ember, aki csak a ZVSC ügyeivel foglalkozik. Éjjel, nappal, még karácsonykor is (Jó vicc mi?).

Kíváncsi vagyok, hogy mi a búbánatot lehet az MLSZ-nél intézni hetente akár többször is, van, hogy naponta két autóval. Főleg karácsonykor! A jézuskának lerobbant a furgonja? Biztos, hogy azt várjátok el, hogy ezt a záhonyi lakosok el is higgyék? Na ne már!!!

Az az érzésem, hogy ez egy hallgatólagos megállapodás alapján működött a régi testület+régi polgi és a ZVSC vezetősége között. A polgármester és a testület magát hülyének tettetve elfogadta a beszámolókat, a leváltásakor pedig a ZVSC-ben érdekelt képviselő kijárt neki 6 havi végkielégítést a jól NEM VÉGZETT munkájáért. Lehet, hogy a kettő között nincs is ilyen szoros ok-okozati viszony, de szerintem ez a helyzet.

Azt még nagy duzzogva beveszi a gyomrom, hogy egy ember elsikkad ezen tények fölött. Volt viszont neki egy alpolgármestere, akinek ki kellett volna egészítenie azokban a tulajdonságaiban, amiben ő hiányt szenved. Azonban minő véletlen, neki sem tűnt fel. Hogy mik vannak! Nem lehet, hogy ennek meg az volt az oka, hogy az alpolgármester egyik oldalon a ZVSC-ben volt érdekelt, másik oldalon a városnak tartozott volna felelősséggel? És ezt egyik képviselő, még a kartellgyanús feljelentőgép sem tartotta összeférhetetlennek? Hogy nektek milyen relatív az igazságérzetetek! Ha esetleg valami olyan haver keveredhet bajba, ahonnan potenciálisan csuroghat egy kis lé, akkor három bölcs majmot játszotok. Nem lát, nem hall, nem beszél.

Azonban, ha van rá más magyarázat a lózungokon -a köz érdekében végzett áldozatos blablabla- kívül, akkor érdekelne. Viszont a kör bezárult. A baj, hogy bizonyítani biztosan nem lehet az összefüggést az "észre nem vett" anomáliák, és az extra lelépési pénz között. Lehet rá más magyarázat? Persze. (kíváncsi is lennék rá nagyon) Például, hogy a teljes vezetőség hülyék gyülekezete, mint a címbeli karakterek? Ez is egy magyarázat.

Tehát akkor van két lehetőség:

  • A vezetőség nem ért ahhoz, amit csinál, úgyhogy le kéne nekik mondani de azonnal. (Egy 70 éve működő egyesületet hoztak kellemetlen helyzetbe, ami sanyi szerint megbocsáthatatlan)
  • A vezetőség ért ahhoz, amit csinál, de direkt teszi, amit tesz, úgyhogy le kéne őket mondatni. Erre a közgyűlésnek van lehetősége. (Itt is áll a kitétel, hogy egy 70 éve működő egyesületet hoztak kellemetlen helyzetbe, ami sanyi szerint megbocsáthatatlan)

Tessék választani, melyik tetszik jobban. Ha balhé lesz belőle, mert a NAV azt állapítja meg, hogy nem mentek tisztán a dolgok, akkor gyanítom, hogy az első opció fog élni. Ott lesz aztán egymásra mutogatás!

 

További problémák az esettel

Ha nem lenne svindli az ügyben, akkor az érintett képviselő urak azt mondanák, hogy “rendben, tegye a dolgát a rendőrség, NAV, NASA, derítsék ki, hogy mi a helyzet pontosan”, mert tudnák, hogy utána lehetne harsogni kétpofára az eredményt. Azonban tisztában lehetnek a ténnyel, hogy szájszélig ér a szarlé, és minden bedobott kavicsnak -khm- ők isszák meg a levét.

Lenne  egy előre mutató javaslatom, ami a lehető legtisztábbá tenné az egészet. Nyilvánosságra hozni mindent. Az összes bevételt, az összes kiadást jogcímmel ellátva, hogy ne érhesse szó a ház elejét!  

A legrosszabb pletykának is ki lehetne verni az élét, ha felkerülnének a jegyeladásbó származó bevételek, szponzori, hirdetői befizetések, a műfüves pálya díja stb. Meg az is, hogy mi az oka a hetente Pestre rohangálásnak. Mert e nélkül maradnak azok az átkozott suttogások, hogy a jegyre nyomtatott 200 Ft helyett 400-at fizet a néző, a műfüves pálya díját a Sport büfében kell leadni. Vagy, hogy a jégpálya belépőjéről, koribérlésről vagy konditerem díjáról még élő ember nem látott nyugtát. Na, ilyenekre gondolok. Ki kellene mindent nyilvánosan tenni a netre, szerintem a testület hozzájárulna, hogy a város honlapján helyet kapjon.

Persze ez csak arra az esetre lehet megoldás, ha tényleg tisztán mentek a dolgok. De abban az esetben éppen a saját honlapján is közzé tehetné. Hogy mégsem így van, az nekem mindent elmond.

De ha már a ZVSC-nél tartunk! A műfüves ügyeskedéskor az egyik legkomolyabb érve az volt a műfűlobbinak, hogy majd az MLSZ fizetni fog a a Bozsik-programban ott fociztatott gyerekek után. Ha megépül a műfű, akkor itt olyan konjunktúra lesz, hogy majd ide fognak járni még a határon túlról is dögivel a külföldi fiatal csapatok. Nem lenne célszerű (mármint akkor, ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek), ha sikerülne kimutatni, hogy mekkora bevétel volt belőle? Vagy nem volt, és sikerült 20 millát kiadni csak úgy?

 

Ezek után már csak hab a tortán, hogy a facebookon egy másik érdekelt a polgármester ellen hangol, hogy miatta majd a focisták fogják ennek is meginni a levét.

Apropó! A dolog egyik fele az, hogy a focistákat nem fizettétek ki. Ti azért remélem nem nélkülöztök. Vagy csak a focisták pénzét tartottátok vissza, hogy nagyobb legyen a felzúdulás?

Azonban azért is érdekes az illető hozzáállása a dologhoz, mert azt feltételezi, hogy egész Záhony csak azért létezik, fizet helyi adót, gépjárműadót, hogy neki, focistának fizessenek a hobbijáért.

Ha valaki miatt el fog maradni a meccs, vagy szarabb a focistáknak, akkor az nem a miatt lesz, aki felhívja a figyelmet, hogy valami bűzlik, hanem az, aki befingott. Nem kell, hogy így legyen. Nem kell, hogy a focisták igyák meg a levét! De ha mégis, akkor el kéne gondolkodni azon, hogy ha a közgyűlés megválasztja az elnökséget, meg a PÜEB-et, akkor ez kinek a felelőssége? Ha az elnökség “kreatívan” viszonyul az egyesület pénzéhez, és nyilvánvalóan hamis elszámolással támasztja alá az önösen felhasznált forrásokat, akkor azt kell, hogy mondjam, MEG IS ÉRDEMLITEK, amit kaptok!

Persze, tudom, hogy mindig a hírvivő a hibás.

Amennyire én látom, inkább meg kellene köszönni Földi Ferinek, hogy sikerült módot találnia arra, hogy kiderülhessen a turpisság. Most már csak rajtatok a sor (a közgyűlésen), hogy eltakarítsátok azt, aki nem oda való. Ha nem teszitek, akkor azzal azt nyilvánítjátok ki, hogy nektek jó így, hogy az illetékesek nem hajlandóak becsületesen elszámolni a város pénzével. Egészen addig lesz nektek így jó, míg a ti pénzetek nem kerül e miatt veszélybe. Az első kóstolót már megkaptátok belőle, most rajtatok a sor, vagy magatokra vessetek!

Summa-summárum, tetten érhető itt is az a hozzáállás, ami a Hőtáv-nál. Valaki(k) nagyon jól él(nek) a sumákolásból. Mindenki mást meg hülyére vesznek. És igazuk is van. Tudunk róla, és mégis megválasztottuk őket, úgyhogy hülyék is vagyunk.

 

Van még egy érdekes összefüggése a ZVSC-nek. A kedves képviselők olyan vehemenciával intézték a Művház ügyét, mint a huzat. Ez volt az elsődleges feladat akkor. (mint jelenleg a humán-bizottság megbénítása, de erről majd talán legközelebb).

Furcsállom, hogy a Művház-nál nagyon turkálódtak a képviselők, nagyon igyekeztek, de nem tudtak egy ellopott gemkapcsot se kimutatni. Most, egy másik esetben forint milliók sorsáról van szó, de valahogy nem akarja egyik kedves képviselő sem bedobni a “rúgjuk ki a vokét“ analógiájára a “rúgjuk ki az elnökséget” ötletet. És persze ehhez semmi köze az elnökségben ülő 3 képviselőnek. Na ja, én meg a hülye vagyok, aki elhiszi.

 

És ez a sztori úgy is kapcsolódik a címhez, hogy tényleg nem mindig tudom eldönteni, hogy az élet, vagy a filmipar tud nagyobb kreténségeket alkotni.

 

ui.: A “gyanús” kifejezést a posztomban köznapi értelemben véve használtam, mint hogy “valami nem stimmel”.

Dögös ötös

The hateful eight almost five

Nem tudok elég hálás lenni a Zemplén TV-nek, hogy elektronikusan elérhetővé teszi a felvételt a testületi ülésekről. Eddig a mezei polgárnak -ha nem volt lehetősége az ülés időpontjában - személyesen részt venni, akkor a pletykákat leszámítva nem sok lehetősége volt betekinteni a döntéshozatali eljárásba. Van akit nem is érdekel, de akit igen, annak kb ennyi lehetősége volt. Mostanában viszont már a hozzám hasonló lustáknak is megvan adva a kacagásnak és idegbajnak az a tárháza, ami a ZTV és a youtube segítségével jön be az életünkbe a Záhonyi képviselőtestület előadásában.

Nincs ez másképp a legutóbbival sem. A kedves képviselők eléggé zokon vették, hogy jelen van a TV, volt aki ezt szóvá is tette. Gondolom nem gyenge frusztációt jelentett, hogy az előre eltervezett mocskoskodást képernyő-kompatibilissé is kellett tenni. Volt olyan is, aki a lámpaláztól gyakorlatilag megkukult, és egy nyomorult kérdésre nem tudott érdemben válaszolni, csak annyit, hogy már emailben válaszolt erre a kérdésre.

Van néhány momentum, amit érdemes írásban is lefektetni az örökkévalóságnak.

A testületi ülés sztárja

(vagy inkább antihőse) az egyetlen nő a testületben. Mindenképpen szerette volna kieszközölni, hogy ne kelljen dönteni semmiről.

El is kezdte a monológját “eszemesz kilenc paragrafus három négy pontja blablabla”. Persze tudom én, hogy a sorszámnevek indokolatlanul tőszámnevekként való emlegetése bevett dolog a jogászok között. (Szerintem ezt a modorosságot direkt tanítják is a jogásziskolában.) Ebből a hülye is levágja, hogy itt most egy ügyvéddel van dolga, nem valami térdigszaros vörösnyakúval. Olyan ez a jogászoknál, mint a kórházi orvosoknál a fonendoszkóp a nyakba akasztva. Egy jelzés, amit illik érteni minden kultúrembernek. Mi is lenne, ha nem lenne a nyakában? Még valaki péknek, vagy fagylaltosnak nézné. Az meg már hogy venné ki magát, ha esetleg rászólna valaki, hogy “hé haver, aggyá’ má’ egy gombóc sztracsatellát pisztáciával!” Aztán magyarázkodhatna, hogy a pisztácia elfogyott. Ez egy póz, amit felvesz, ha emberek közé megy. Kicsit sajnálom érte, hogy erre szüksége van, jobban tenné, ha inkább ember lenne, de nincs beleszólásom a döntéseibe, így marad a mulatság.

Naszóval elkezdett a zügyvédnő kifogásokat keresni, hogy ne kelljen beszélni a napirendi pontokról, amit a külön testületi ülésen már megdumáltak. És közben utálkozik kétpofával, hogy a polgármester nem akar velük szóba állni. Nem fogja fel szegény, hogy mi itt a probléma, de akkor lefordítom neki jogásznyelvre: “Képviselőnő hosszan ecseteli Okokat, amelyek szerint nem kötelesek tárgyalni kettő és három napirendi pontról, így ráutaló magatartással ellentmond korábban szóban tett nyilatkozatának, mely szerint Polgármester nem tárgyal vele.” Teccikérteni? (Itt hívnám fel a figyelmet a névelők (a, az) indokolatlan elhagyására, amely ugyancsak része a jogászok modoros nyelvezetének)

Majd ismételten (Jogásznyelven: “előre megfontolt szándékkal, visszaesőként”) felemlegeti a korábbi ordas hazugságot, hogy minden polgármesterrel együtt tudtak működni. Én pedig ismételten elmondom: Az összes jelen esetben EGYET jelent. Tudom, hogy bajban vagy a számokkal, ezért vagyok ilyen türelmes. Ha esetleg Hádát kivéve tudsz mondani egyet, akivel együttműködtetek, azt szívesen meghallgatnám.

Aztán, a cérna igazán akkor pattan el nála, amikor a csitri (mármint a jegyzőnő) felvilágosítja, hogy mikor lép hatályba egy rendelet. Na, ezt nem kellett volna. Kissé begurult, hogy rá mert mutatni valaki, hogy nem ért a dolgához. HOGY MERÉSZELTED? Ekkor aztán a tudás, a műveltség és értelem helyét átveszi az agresszió. Jogásziskolában megtanították, hogy a hangos “perszegés”, és kényszeredett vigyorgás überel minden érvet. Teljesen mindegy, hogy mivel támasztja alá az állítását a vitapartner, ha elég nagy a szám, és tudok kényszeredetten vigyorogni, akkor nekem lesz igazam. Hogy én ezt eddig nem tudtam! Mennyi csúnya vereséget elkerülhettem volna, de hát mindig tanul a jópap.

Következő, a szabójános.

Zavarodottan nyomogatta a laptopját, kissé kizökkentette a nem várt érdeklődés, és a kamera. Látszott, hogy nagyon sok minden beszorult, aminek ki kellett volna jönnie, de realista módon belátta, hogy ha magát adja kamera előtt is, akkor az életben nem lesz még egyszer képviselő.

Földi Ferire

nagyon jó hatással volt a kamera. Objektív volt, és konstruktív. Az igazat megvallva, nem tudom, hogy ez mennyire a kamera, vagy a tömeg hatása volt, de jó volt látni, hogy ilyen is tud lenni, ellentétben a művházas performanszban való szerepvállalással. Az egész szereplésében egy döccenőt érzékeltem. Nevezetesen, hogy egy kifejtést érdemlő kérdésére többször is megakadályozta a válaszolót a válaszadásban. Gyakori ez a retorikai fogás, ha nincs igaza a kérdezőnek, és szeretné kiforgatni a választ. Gyermeteg.

 

 

Sándor viszont

kissé ingerültnek tűnt. Próbált uralkodni magán, de igencsak kevés sikerrel. Elmondta vagy harmincszor, hogy milyen parttalan a vita, siránkozik, hogy nincs együttműködés, de mikor fejére olvassák, hogy nem is küldenek meghívót a bizottsági ülésre, akkor csak habogni képes, meg félrebeszélni.

Aztán egy huszárvágással ő állítja, hogy a három kiküldött meghívóból ő nem kapott egyet sem. Sajnos (vagy nem sajnos) eléggé rosszul hazudik. Rájön, hogy ez az állítás könnyen cáfolható, úgyhogy gyorsan el is engedi ezt a témát.

Tudjuk, hogy Sanyi a ferde hasonlatok embere. Legutóbb hajóskapitányos hasonlatot húzott elő. Most is hasonló, a képviselő testület konstruktivitás-béli hiányosságát, vagy méginkább ezen hiányosság  nyilvánosságra hozását a facebook-on keresztül, a feleségével való veszekedéssel vonja párhuzamba. Miszerint ha ilyen vita van, azt nem az utcán, hanem a házban folytatják le.

Mint említettem, a múltkori hasonlatodhoz ott a közös pontja ennek is, hogy biceg egy kissé.

Megmagyarázom, hogy ne hagyjak kérdőjeleket.

Benn a házban, a vitatkozásotok közepette minden -a vita témájában- érintett fél jelen van. Mindkettőtöket érinti a vita tárgya, mindketten halljátok a másikat, mindkettőtöknek adott a lehetőség, hogy beleszóljatok. Azonban mikor egy város sorsáról van szó, akkor az a helyes analógia, ha a város beleszólhasson. Ha helmeczivel van vitád, akkor az, hogy ő beleszólhasson. Ezzel szemben te azt a megoldást részesítenéd előnyben, hogy senki más ne szólhasson bele, a város lakói ne tudjanak róla, ha sumákoltok valamit. Értem én a te szempontodat is, csak nem tetszik.

De ha mégis úgy gondolod, hogy nem kellene a vitát a város előtt folytatni, akkor légy szíves magyarázd már meg, hogy miért kell egy éve azt a hazugságot terjeszteni a ZVSC látogatói között, hogy azért nem lehet ping-pongozni, mert a helmeczi elvette a pénzt? Javaslom, nézd meg (mint ZVSC-ben bennfentes képviselő), hogy hány nyugtát állítottatok ki terembérletről! Vagy a korcsolyapálya használatról. Ha már ott vagy, és mint a pénzügyi bizottság tagja érted is, hogy mi az a könyvelés, nézd meg légy kedves, hogy a nyugta nélkül beszedett tételek milyen jogcím alatt vannak lekönyvelve. Ha nem találnál ilyet, akkor elkezdhetsz aggódni, hogy valaki saját zsebre dolgozik. Nem lenne valamilyen kötelességed neked is ezzel kapcsolatban?

Ha nem kellene kiteregetni, akkor miként értékeled, ha a vitázó felek egyike hangosbeszélőbe mondatja az álláspontját?

Ja, már értem! Csak az zavar, ha valami rád nézve terhelő derül ki. Ha te mondhatod el a véleményedet, úgy hogy a másiknak nincs rá lehetősége, az már jó nyilvánosság. (tetten érhető ez a gondolkodás a Szemszög óta) Ez a hozzáállás cinikus, arrogáns, és aljas. Vigyázz, hogy ez ne váljon jellemvonássá!

Ezek után még szóvá teszed az ellenségeskedést, és együttműködés hiányát.

Te, aki a helyett, hogy a saját köreidet intenéd csendre, haszonélvezője vagy a hazug pletykák hozadékának. Te, aki aktívan kivetted a részed a Szemszög című lejárató fos kiadásából. Nincs jogod megharagudni, ha ezentúl nem veszlek komolyan. Egészen ezidáig meg voltam róla győződve, hogy K. (mint Kartell?) Péter hatása alatt vagy, és igazából nem vagy ilyen. Jólvanna, én is tévedhetek néha!

 

Az egész magyarázkodásodat végigkísérte a “parttalan” jelző emlegetése. Ezzel csak az a baj, hogy annak szinonímájaként használtad, hogy “nem akarok róla beszélni”. Komoly gond, hogyha egy vitában az egyik fél a kényes kérdésekre  ráfogja, hogy arról nem is érdemes vitatkozni. Ezzel kimondatlanul beismeri, hogy nincs igaza, az álláspontja az objektív tények ismeretében tarthatatlan, mégsem hajlandó elismerni, hogy a másiknak van igaza. Márpedig te számtalan alkalommal hangoztattad, hogy parttalan a vita. Fiktív vita a szemléltetés kedvéért:

Egyes ember: A tej fekete
Kettes ember: A tej fehér, nézd meg!
Egyes ember: Ez a vita parttalan, úgyse fogunk dűlőre jutni, és egyébkéntis te olyan ember vagy, aki bűncselekmény gyanúja esetén feljelentést teszel. FUJJ!

 

Ha elvonatkoztatsz attól, hogy ki is az “egyes ember”, könnyen beláthatod -függetlenül attól, hogy milyen színű a tej valójában-, hogy ez nem vita. Ez félrebeszélés, kibúvás, személyeskedés. Kocsmában, kapatos közönség előtt biztosan nagy sikered lenne vele. Tárgyilagos elbírálás mellett meg nem.

 

Majd a végén előre menekülésnek szánva, bejelented, hogy a polgármester feljelentette a ZVSC-t. Na, ezt majd a következő posztomban fogom taglalni. Már érzem, hogy jó lesz.

Ja, és majd elfelejtettem, hogy megköszönjem, hogy most nem jöttél elő a korábban bekamuzott “Alcatraz projekt”-tel. Betudom pillanatnyi zavarnak.

Majd jön az érv, hogy addig nem mond le, míg tisztára nem mossa a ZVSC-t. Kedves Sándor! Nem vagy te szereptévesztésben? Biztos, hogy neked képviselőként ez dolgod? Összekevered a családi “kötelességeket” a képviselőivel. Ha ez a kettő üti egymást, akkor le kéne mondani, mert összeférhetetlen! Kérdezd csak meg a feljelentgetős kartellpetit, ő ennek a szakértője!

Nem lehet, hogy az igazság felderítését kellene segítened? Aztán ha az derül ki, hogy minden kóser volt a 70 éves klubban, akkor az derüljön ki, ha meg az, hogy gazemberség ment ott, akkor az.

 

Ami számomra kiderült az elhangzottakból, hogy

  • annyira együtt akarnak működni, hogy a másfél órás ülésből 50 percen keresztül a kifogást keresik a “képviselők”, hogy valamilyen ürüggyel hogy NEM kellene együttműködni. Dönteni a két kritizált kérdésben bruttó 10 percbe telt volna. Ürügyet keresni 50. Ennyit az együttműködésről.
  • A képviselőnő vitastílusára jellemző, hogy ha a másik fél belekezd valamibe, akkor szeret közbevágni. Viszont, ha ilyen jellegű inzultus őt éri, akkor nagyon meg tud sértődni, hangoskodik, fintorog. Igazi képviselő. Csak éppen rosszul viseli a képet. Ha kiderül, hogy hülyeséget beszél, akkor ezt megpróbálja egyéb képességekkel helyetesíteni az igazát. Szereti a felsőbbrendűségét vigyorgással a vitapartner tudomására hozni. Ha hozzávesszük, hogy ezt általában valamilyen hazug beszólása után teszi, akkor egyértelművé válik, hogy csak az okoskodás, akadékoskodás a célja. Ennek megfelelően érdemes kezelni a véleményét.
  • Előbb megakadályozni valakit, hogy tegye a dolgát, majd számonkérni, hogy nincs megcsinálva, még rinóbőrös arccal is meredek húzás. De valakinek ráfér.
  • A jegyzőnő a legkorrektebb, és leginkább felkészült, akivel ebben a kategóriában találkoztam. Csuklóból kezeli le a kutyaütő érveket, és olyan türelemmel, hogy csak tisztelet jár érte. Persze az “ötösfogat”-ot nem is lehetne jobban frusztrálni, mint hogy az aljasságaikkal takargatott balfaszságukat mindenki számára közismertté teszi, így vélhetően Ő is céltáblája lesz a hateful five-nak.

 

És végezetül a legújabb cigányátok: “Működjön veled együtt a záhonyi képviselőtestület!”

 

B.Ú.É.K. és összefoglaló

kp.png Ezúton kívánok Boldog Újévet a kedves, és kevésbé kedves olvasónak.

Egyúttal elnézést kérek hogy az ötösikrekből csak 4 fért rá a képre.

Továbbá úgy gondoltam, egy rövid összefoglalót írok a blogról. Annál is inkább, mivel az Állatfarmot felfüggesztem. A kevésbé kedves olvasók csak ne nagyon dörzsöljék a tenyerüket! Nem az van, hogy nem lesz többé állatfarm! Csupán más helyre költözik. Más néven, de ugyanezzel a tematikával indítok új blogot. Ezt kimondottan a szemszög című förmedvény ellenpólusaként találtam ki, és már eddig is sikerült vegyes-vágottat csinálni belőle. Nem kell félni! Akinek tetszett a blogom, az meg fogja ezután is találni. Akinek nem, tetszett, az meg még könnyebben, mert az orra alá dugom úgy is :-)

No, de a beígért összefoglaló.

Összesen 6 cikket tettem közzé, amivel legalább 6 napi lábrázást okoztam az illetékeseknek, ily módon gondoskodva a vérnyomásuk karbantartásáról.

A 6 posztot több, mint 6500 alkalommal jelenítették meg. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi embert érdekelt, de azt igen, hogy ennyiszer jutott eszébe valakinek olvasnia a blogomat. Egy annyira olvasástól elszokott környezetben, mint a 2000-es évek, ezt egyenesen bóknak veszem.

Köszönöm a kommenteket, várni fogom az új helyen is. Még akkor is, ha a képviselő úr minden kommenthez új logint készít, mert van annyira félcédulás, hogy elfelejti a régi jelszavát. Csodálom, hogy a facebookos loginját megjegyezte. Gondoltam, készítek egy szégyenfalat azokrol a userekről, akik a kommentjük előtt regisztráltak egyet, és mindössze egy kommentet engedtek el, de meggondoltam magam, mindenkire ráhagyom, hogy kikutassa.

 

Szóval köszönöm, és várom az olvasókat az új helyen is, amit hamarosan közzéteszek. Ígérem érdekes lesz, és hosszú, velős.

 

További sikerekben gazdag 2016-ot.

 

Péter az együttműködő című tragikomédia 79. felvonása, amelyben a kedves olvasó megtudhatja, hogy a bot helye a küllők között van

index.jpeg

Történt, hogy a VOKE pályázatot írt ki a Művház vezetői helyére. Péternek pedig hirtelen nagyon fontossá vált ez a dolog. Meg is mozgatott minden követ, telefonált ezerrel, rágalmazni, fenyegetőzni sem volt rest, csak az a személy legyen a vezető, akit ő kitalált. Ivott is előre a medve bőrére a fészbukon nagymellénnyel.

Elküldte talpas kovácsistvánját pocskondiába, de ennek ellenére, - vagy pont e miatt, mert a döntéshozók szemében is egyértelművé vált, hogy mire megy ki a játszma- mégsem az lett a befutó, aki az ő szívének kedves lett volna. Száz szónak is egy a vége: pont került a kinevezésre, és ezt Ő személyes sértésnek vette.

Aztán mikor kiderült, hogy az lett a vezető, aki ellen kampányolt több fronton, akkor összedugta a fejét a barátaival. Mit is beszélek, neki olyanok nem nagyon vannak. Vannak vazallusai, vannak lekötelezettjei, vannak dörgölőzői, barátai kevésbé.

Akkor úgy mondom, hogy a képviselőkkel. Kitalálta, hogy a megoldás az lenne, ha kirúgnák a VOKE-t a művházból. Ha már nem azt választották meg, akire Ő rábökött, akkor pusztuljon mind!

A kreatív brigád pedig bólogatott serényen. Ilyen frappáns ötletet még nem hallottak! Mit lehet mondani ilyenkor? Vagy tényleg nagy ötletnek tartják, hogy Záhony visszalépjen vagy 60 évet az időben, vagy egyszerűen csak megvette őket valamivel az alpolgi.

Kövezzetek meg, de engem ez arra emlékeztet, mikor a gyerekkoromban láttam focizni  a 7-10 éves kölyköket. Mikor az egyik esetleg rúgott egy gólt, vagy valami másért megorrolt rá a labda tulajdonosa, akkor az olyan felkiáltással, hogy "az enyém a foci" hóna alá csapta a labdát, és elindult lefelé a pályáról. Aztán elvárta, hogy a többi kölyök gazsuláljon neki, hogy jöjjön már vissza, és legyen mivel focizni. Ment is ez addig, mígnem valamelyik másiknak is hozott egy focilabdát a jézuska. Aztán mikor következő alkalommal is bevágta a durcit a  "Menyus"*, akkor jött az új "oligarcha" a lasztijával, és ment tovább a meccs, a kis hülyegyereknek meg jöhetett a fülén a füst. És akkor megfordult a kocka, és mehetett ő gazsulálni azokhoz, akiket addig szivatni akart. De hogy tiszta legyen, mit akarok ezzel kifejezni: az említett helyzetben gyerekekről volt szó. A szégyen az, hogy most ugyanez történik meg, csak éppen felnőtt emberekkel, hatalomféltésből. Gratula ez úton is a gyermeteg bandának.


Mert érveket hozni mellette igen nehéz. Ha csak pénzügyi oldalról nézzük a dolgot, akkor az önkormányzattól kapott évi 6-8 millió forintból (és mellette vagy ötször annyi -az országos VOKE-tól kapott - pénzből gazdálkodva) a VOKE elvégez egy rakás olyan feladatot, amelyet az Önkormányzatnak kellene. Ráadásul a 6-8 millióból ki se jönne.

De számoljunk:

- Az önkormányzat évente 6-8 milliót ad a művház működési költségéhez. A maradék 32-33 milliót a VOKE pályázatok útján szerzi meg. Ez akkor is meglesz, ha az önkormányzat egy kanyit nem ad hozzá. Érvágás, de túlélhető. Azonban ez kb 3-4 ember bére. Nekik biztosan fájni fog. Mindez a "szociálisan érzékeny" K. Péter fejéből pattant ki.

Egy korábbi képviselő-testületi ülésen pontosan ezeket a szavakat használta Péter saját magára. Egyrészt nem hittem a fülemnek, másrészt most, hogy legépeltem, ki kellett kapcsolni a víruskeresőt, mert a mondatot, amiben K. Péter, és a szociálisan érzékeny jelző egyszerre szerepel, azt nem engedte beírni.

Szóval papolhat nekem a kamera előtt az összes bólogató, tanújelét adták, hogy hogy kell együttműködni.

Gratulálunk az együttműködő testületnek!

- Ha ez valóban bekövetkezne (mármint az, hogy a VOKE-nak ki kellene cuccolni), akkor az önkormányzatnak marad egy épülete. Üresen. Legközelebbi kampányvideóban majd az üzemorvosi rendelő, a Tisza-szálló és a KGST-piaci bazársor mellé bekerülhet a lepusztult Művház is a sorba. Jól fog mutatni majd azon képviselők arcképével ellátva, akik ezt a szégyent megszavazták. Kíváncsi vagyok, mit fog hozzá szólni a díszes kompánia, de sejtem, hogy még ők lesznek felháborodva.

- Lesz egyel több lepusztult ingatlana az önkorinak (nincs még elég mi?). Hogy ez ne történjen meg, rá kell költeni évi 5-6 milkát a fűtésre, és egyéb fenntartási feladatokra, tehát nagy megtakarítás nem lesz belőle.

- Viszont azt is elfelejtik a kedves képviselők, hogy vannak az önkormányzatnak olyan kötelezően elvégzendő feladatai, mint pl. a könyvtár üzemeltetése. Nem tudom, hány kötetes a VOKE könyvtára, de ha abból indulok ki, hogy itthon mennyi van, akkor vagy 20-30 ezer körülire saccolom. Ha csak azt vesszük, hogy egy könyv 1000 és 10000 forint között van (persze, van 200-ért, és 40 ezerért is, de átlagos könyvekkel számolok), tehát ha azt mondom, hogy 2000 egy átlagos könyv, akkor azt hiszem, nem lőttem nagyon mellé. Márpedig az akkor 40-60 millió forint egyszeri költség. Plusz legalább egy embert alkalmazni kell könyvtárosnak, ha nem akarják, hogy gyorsan széthordják. A következő tíz évre tehát szét van szórva az a megtakarítás, amit esetleg remélhetnek tőle. Ja nem is, mert fűteni, világítani attól még kell. A számítógép is áramot fog fogyasztani, amin a nyilvántartás fog futni, és azt sem árt végiggondolni, hogy ez nem az a hatalmas profittal kecsegtető biznisz, amiből megtérülést lehetne várni (mint mondjuk egy kávézó).

- Vagy az is egy opció, hogy az önkormányzat törvénysértően működik majd a jövőben. Az ott ülő jogász elfelejtette ezt felvetni? Na ja, ha most más az érdeke. Máskor persze nem szokott "elfelejteni" ilyeneket. Van, hogy képes egy vesszőből, meg egy igekötőből hattyú halálát kreálni.

 

Ha azt hittétek volna, hogy ez amolyan öncélú dolog, akkor tévedtek. Mert aztán ki is bújt a szög a zsákból. Újabb fény gyúlt Péterünk fejében. A nagy ötlet, hogy a Hőtáv vezetésével egy konglomerátummá kovácsolja az önkormányzat intézményeit. Művház, uszoda, zvsc, hőtáv mittudomén. Nagy ötlet mi?

Igazából nem lenne ez ördögtől való! Csökkenteni lehetne bizonyos költségeket. Csak hát ugye Záhonyról beszélünk. Itt a csökkentés az növelést jelentene.

Másik fontos dolog, hogy a Hőtávról beszél, mint a leendő nagy "cég" vezetője. Az a hőtáv, amely nemrégiben Országos bajnokságban első helyezést ért el a hiányosságok, és szabálytalanságok versenyében. Arról a hőtávról, amelyik olyan vezető lenne, hogy ha valaki letakarja a kormányt, akkor fordítva ül be az autóba. Az a hőtáv, amely néhány év alatt mindenféle tartalékból képes (stílusosan szólva) elfüstölni 200M Ft-ot, és ezért törvénytelenül prémiumot is fizetni. Majd ha ezt valaki fel meri emlegetni, akkor hirtelen eltűnnek a honlapról az ezt alátámasztó anyagok.

 

Szóval ott tartottam, hogy ez nem öncélú dolog. Nem árt tudni, hogy Péterünk úgy kezeli a Hőtávot, mintha az övé lenne. Ha létrejönne a "szupercég", akkor a hőtávon keresztül áttételesen egy sokkal nagyobb szervezetnek vezényelhetne, sokkal több munkahely fölött diszponálhatna, sokkal több lekötelezettre tehetne szert ez által. Ez itt az igazi tétje az ötletének.

Azonban azt is tudja, hogy ehhez megvehető vezetők kellenek. Márpedig erre nem mindenki hajlandó, és ez nagyon böki a csőrét a semmi királyának. Fáj neki, és még egy pár társának, hogy elmúltak a zavarosban halászó idők, és mindent megmozgatnak, hogy hátha sikerülne visszacsinálni.

Lenne három lehetőségük:

- Valódi együttműködés. De abból nem származik közvetlen anyagi hasznuk

- Addig akadékoskodnak, mocskoskodnak, míg a polgármester fel nem áll. (ha rám hallgat, akkor már csak azért sem!)

- Bedobják a törölközőt, feloszlatják a képviselőtestületet (ahogyan azt lebegtették korábban). Ez viszont ismét nem fog menni. Egyrészt azért, mert vannak olyan képviselők, akik reszketnek az innen jövő dohányért, és nem mernek kockáztatni, hogy hátha megint beválasztják őket. A bizottságok vezetőit ez halmozottan érinti. Van köztük olyan, amelyiknek kétsége sincs, hogy ha egyszer felállt a banda, akkor oda még egyszer nem kerül be, mert időközben kiismerték. És van olyan is, aki ugyan folyamatosan azért sír, hogy neki se a pénzre, se az állandó stresszre nincs szüksége, és nem indul a választáson, aztán meg mégis.

 

Csak ott hibázik a dolog, hogy ha ennyi követ meg tud mozgatni, csak hogy az akarata érvényre jusson, akkor ezt miért folyamatosan a saját önös érdekében teszi, a helyett, hogy a város érdekében tenné.
Viszont ha már idáig elmerészkedett, lehetne annyi vér a pucájában, hogy karakánul megmondja, hogy miért akadékoskodik szakadatlanul.

De ettől nem félek!

* a Kockásfülű nyúl c. mesében Menyusnak hívták a helyi kis seggfejet, aki mindenkivel szívózott, csak a végén mindig ő szívta meg.

süti beállítások módosítása