Szabolcsi Állatfarm

Szabolcsi Állatfarm

Péter az együttműködő című tragikomédia 79. felvonása, amelyben a kedves olvasó megtudhatja, hogy a bot helye a küllők között van

2015. november 22. - Beastmaster

index.jpeg

Történt, hogy a VOKE pályázatot írt ki a Művház vezetői helyére. Péternek pedig hirtelen nagyon fontossá vált ez a dolog. Meg is mozgatott minden követ, telefonált ezerrel, rágalmazni, fenyegetőzni sem volt rest, csak az a személy legyen a vezető, akit ő kitalált. Ivott is előre a medve bőrére a fészbukon nagymellénnyel.

Elküldte talpas kovácsistvánját pocskondiába, de ennek ellenére, - vagy pont e miatt, mert a döntéshozók szemében is egyértelművé vált, hogy mire megy ki a játszma- mégsem az lett a befutó, aki az ő szívének kedves lett volna. Száz szónak is egy a vége: pont került a kinevezésre, és ezt Ő személyes sértésnek vette.

Aztán mikor kiderült, hogy az lett a vezető, aki ellen kampányolt több fronton, akkor összedugta a fejét a barátaival. Mit is beszélek, neki olyanok nem nagyon vannak. Vannak vazallusai, vannak lekötelezettjei, vannak dörgölőzői, barátai kevésbé.

Akkor úgy mondom, hogy a képviselőkkel. Kitalálta, hogy a megoldás az lenne, ha kirúgnák a VOKE-t a művházból. Ha már nem azt választották meg, akire Ő rábökött, akkor pusztuljon mind!

A kreatív brigád pedig bólogatott serényen. Ilyen frappáns ötletet még nem hallottak! Mit lehet mondani ilyenkor? Vagy tényleg nagy ötletnek tartják, hogy Záhony visszalépjen vagy 60 évet az időben, vagy egyszerűen csak megvette őket valamivel az alpolgi.

Kövezzetek meg, de engem ez arra emlékeztet, mikor a gyerekkoromban láttam focizni  a 7-10 éves kölyköket. Mikor az egyik esetleg rúgott egy gólt, vagy valami másért megorrolt rá a labda tulajdonosa, akkor az olyan felkiáltással, hogy "az enyém a foci" hóna alá csapta a labdát, és elindult lefelé a pályáról. Aztán elvárta, hogy a többi kölyök gazsuláljon neki, hogy jöjjön már vissza, és legyen mivel focizni. Ment is ez addig, mígnem valamelyik másiknak is hozott egy focilabdát a jézuska. Aztán mikor következő alkalommal is bevágta a durcit a  "Menyus"*, akkor jött az új "oligarcha" a lasztijával, és ment tovább a meccs, a kis hülyegyereknek meg jöhetett a fülén a füst. És akkor megfordult a kocka, és mehetett ő gazsulálni azokhoz, akiket addig szivatni akart. De hogy tiszta legyen, mit akarok ezzel kifejezni: az említett helyzetben gyerekekről volt szó. A szégyen az, hogy most ugyanez történik meg, csak éppen felnőtt emberekkel, hatalomféltésből. Gratula ez úton is a gyermeteg bandának.


Mert érveket hozni mellette igen nehéz. Ha csak pénzügyi oldalról nézzük a dolgot, akkor az önkormányzattól kapott évi 6-8 millió forintból (és mellette vagy ötször annyi -az országos VOKE-tól kapott - pénzből gazdálkodva) a VOKE elvégez egy rakás olyan feladatot, amelyet az Önkormányzatnak kellene. Ráadásul a 6-8 millióból ki se jönne.

De számoljunk:

- Az önkormányzat évente 6-8 milliót ad a művház működési költségéhez. A maradék 32-33 milliót a VOKE pályázatok útján szerzi meg. Ez akkor is meglesz, ha az önkormányzat egy kanyit nem ad hozzá. Érvágás, de túlélhető. Azonban ez kb 3-4 ember bére. Nekik biztosan fájni fog. Mindez a "szociálisan érzékeny" K. Péter fejéből pattant ki.

Egy korábbi képviselő-testületi ülésen pontosan ezeket a szavakat használta Péter saját magára. Egyrészt nem hittem a fülemnek, másrészt most, hogy legépeltem, ki kellett kapcsolni a víruskeresőt, mert a mondatot, amiben K. Péter, és a szociálisan érzékeny jelző egyszerre szerepel, azt nem engedte beírni.

Szóval papolhat nekem a kamera előtt az összes bólogató, tanújelét adták, hogy hogy kell együttműködni.

Gratulálunk az együttműködő testületnek!

- Ha ez valóban bekövetkezne (mármint az, hogy a VOKE-nak ki kellene cuccolni), akkor az önkormányzatnak marad egy épülete. Üresen. Legközelebbi kampányvideóban majd az üzemorvosi rendelő, a Tisza-szálló és a KGST-piaci bazársor mellé bekerülhet a lepusztult Művház is a sorba. Jól fog mutatni majd azon képviselők arcképével ellátva, akik ezt a szégyent megszavazták. Kíváncsi vagyok, mit fog hozzá szólni a díszes kompánia, de sejtem, hogy még ők lesznek felháborodva.

- Lesz egyel több lepusztult ingatlana az önkorinak (nincs még elég mi?). Hogy ez ne történjen meg, rá kell költeni évi 5-6 milkát a fűtésre, és egyéb fenntartási feladatokra, tehát nagy megtakarítás nem lesz belőle.

- Viszont azt is elfelejtik a kedves képviselők, hogy vannak az önkormányzatnak olyan kötelezően elvégzendő feladatai, mint pl. a könyvtár üzemeltetése. Nem tudom, hány kötetes a VOKE könyvtára, de ha abból indulok ki, hogy itthon mennyi van, akkor vagy 20-30 ezer körülire saccolom. Ha csak azt vesszük, hogy egy könyv 1000 és 10000 forint között van (persze, van 200-ért, és 40 ezerért is, de átlagos könyvekkel számolok), tehát ha azt mondom, hogy 2000 egy átlagos könyv, akkor azt hiszem, nem lőttem nagyon mellé. Márpedig az akkor 40-60 millió forint egyszeri költség. Plusz legalább egy embert alkalmazni kell könyvtárosnak, ha nem akarják, hogy gyorsan széthordják. A következő tíz évre tehát szét van szórva az a megtakarítás, amit esetleg remélhetnek tőle. Ja nem is, mert fűteni, világítani attól még kell. A számítógép is áramot fog fogyasztani, amin a nyilvántartás fog futni, és azt sem árt végiggondolni, hogy ez nem az a hatalmas profittal kecsegtető biznisz, amiből megtérülést lehetne várni (mint mondjuk egy kávézó).

- Vagy az is egy opció, hogy az önkormányzat törvénysértően működik majd a jövőben. Az ott ülő jogász elfelejtette ezt felvetni? Na ja, ha most más az érdeke. Máskor persze nem szokott "elfelejteni" ilyeneket. Van, hogy képes egy vesszőből, meg egy igekötőből hattyú halálát kreálni.

 

Ha azt hittétek volna, hogy ez amolyan öncélú dolog, akkor tévedtek. Mert aztán ki is bújt a szög a zsákból. Újabb fény gyúlt Péterünk fejében. A nagy ötlet, hogy a Hőtáv vezetésével egy konglomerátummá kovácsolja az önkormányzat intézményeit. Művház, uszoda, zvsc, hőtáv mittudomén. Nagy ötlet mi?

Igazából nem lenne ez ördögtől való! Csökkenteni lehetne bizonyos költségeket. Csak hát ugye Záhonyról beszélünk. Itt a csökkentés az növelést jelentene.

Másik fontos dolog, hogy a Hőtávról beszél, mint a leendő nagy "cég" vezetője. Az a hőtáv, amely nemrégiben Országos bajnokságban első helyezést ért el a hiányosságok, és szabálytalanságok versenyében. Arról a hőtávról, amelyik olyan vezető lenne, hogy ha valaki letakarja a kormányt, akkor fordítva ül be az autóba. Az a hőtáv, amely néhány év alatt mindenféle tartalékból képes (stílusosan szólva) elfüstölni 200M Ft-ot, és ezért törvénytelenül prémiumot is fizetni. Majd ha ezt valaki fel meri emlegetni, akkor hirtelen eltűnnek a honlapról az ezt alátámasztó anyagok.

 

Szóval ott tartottam, hogy ez nem öncélú dolog. Nem árt tudni, hogy Péterünk úgy kezeli a Hőtávot, mintha az övé lenne. Ha létrejönne a "szupercég", akkor a hőtávon keresztül áttételesen egy sokkal nagyobb szervezetnek vezényelhetne, sokkal több munkahely fölött diszponálhatna, sokkal több lekötelezettre tehetne szert ez által. Ez itt az igazi tétje az ötletének.

Azonban azt is tudja, hogy ehhez megvehető vezetők kellenek. Márpedig erre nem mindenki hajlandó, és ez nagyon böki a csőrét a semmi királyának. Fáj neki, és még egy pár társának, hogy elmúltak a zavarosban halászó idők, és mindent megmozgatnak, hogy hátha sikerülne visszacsinálni.

Lenne három lehetőségük:

- Valódi együttműködés. De abból nem származik közvetlen anyagi hasznuk

- Addig akadékoskodnak, mocskoskodnak, míg a polgármester fel nem áll. (ha rám hallgat, akkor már csak azért sem!)

- Bedobják a törölközőt, feloszlatják a képviselőtestületet (ahogyan azt lebegtették korábban). Ez viszont ismét nem fog menni. Egyrészt azért, mert vannak olyan képviselők, akik reszketnek az innen jövő dohányért, és nem mernek kockáztatni, hogy hátha megint beválasztják őket. A bizottságok vezetőit ez halmozottan érinti. Van köztük olyan, amelyiknek kétsége sincs, hogy ha egyszer felállt a banda, akkor oda még egyszer nem kerül be, mert időközben kiismerték. És van olyan is, aki ugyan folyamatosan azért sír, hogy neki se a pénzre, se az állandó stresszre nincs szüksége, és nem indul a választáson, aztán meg mégis.

 

Csak ott hibázik a dolog, hogy ha ennyi követ meg tud mozgatni, csak hogy az akarata érvényre jusson, akkor ezt miért folyamatosan a saját önös érdekében teszi, a helyett, hogy a város érdekében tenné.
Viszont ha már idáig elmerészkedett, lehetne annyi vér a pucájában, hogy karakánul megmondja, hogy miért akadékoskodik szakadatlanul.

De ettől nem félek!

* a Kockásfülű nyúl c. mesében Menyusnak hívták a helyi kis seggfejet, aki mindenkivel szívózott, csak a végén mindig ő szívta meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolcsiallatfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr888098348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coldplaysongs 2015.11.27. 12:27:24

Amúgy az előző pm-ek fúrásában még testvériesen együttműködött H.L. és K.P....

Beastmaster 2015.11.28. 19:21:53

Blöffölni bárki tud. Igaz, hogy nem erről szól a posztom, de ha téged ez ragadott meg belőle, akkor beszélhetünk erről is.
De, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba:
- H.I. első megbuktatása szinte teljes egészében egy közeli munkatársa műve volt. (hogy ki ez, azt mindenki tudja) Ugyanaz a suttogó propaganda ment, mint a legutóbbi választáskor. R.V. ott mocskolta, ahol érte, pletykákat terjesztett róla, és a szokásairól (hogy konkrétabb ne legyek). Mindenkire (értsd: mindenkire) volt egy frappáns, de jó modorról még csak nyomokban sem tanúskodó megnevezése. Úgy Imrére, mint a mostani képviselők közt ülő egyetlen hölgyre, vagy a közvetlen munkatársaira. Annyira frappánsak voltak ezek a "pótnevek", hogy ha egyet mondanék, pontosan tudnád, kiről van szó. Azt hiszem, egyik-másik átkereszteltnek nagyon zokon esne, ha megtudná, hogy kinek fogta folyamatosan a pártját, az meg így hálálta meg. De ez legyen az ő bajuk.
- A következő polgármester megbuktatása az szintén az Ő és K.P. együttműködésének gyümölcse. Akkor ugyanis a péterünk dédelgetett ilyen ambíciót, és jól jött neki egy kollaboráns belülről.
Végtére is, nem akkora gond, hogy akkor Imre visszavette a szekeret. Így kisebb lett a kár, mint ha péter megnyeri. Azóta Záhony neve már régen K-falva, vagy Pétervár lenne. Ismerve a kilencvenes évek-beli ténykedését. Amikor is a GRF-gumisműhely és X. őrhely között lévő állomási csonkavágány neve a néhány hónapnyi úrhatnám-kodása alatt "k_v_sd_-csonka" lett, mert más áruját oda nem lehetett betolni. Nem telt el úgy nap, hogy ne lehetett volna arra látni a kis suzukijában a fülére ragadt telefonnal, hogy megnézze ki-be rakták-e már a maszek sódert, miegymást. Csak eleinte mindenki a lánykori nevén ismerte.
- Imre következő ciklusának a buktáját pedig saját magának köszönheti. Összecuccolt azokkal, akik korábban kigolyózták, hülyézték. Ebben a kampányban ugyan RV Imre mellett kampányolt, de nem lojalitásból, mint ahogy az hitte. Kizárólag azért, mert tudta, hogy mellette van esélye az életben maradásra. Csak őt tudta sakkban tartani, de egyetlen más jelölt mellett nem tudott volna túlélni. És H.I. még most a partvonalon kívülről is az ő szekerüket tolja. Hát, nem egy nagy stratéga, az hétszentség!

Vagy másról beszéltél? Szerintem Borbély Karcsiig ne menjünk vissza, akkor még péter meg helmeczi is csattogós lepkét tologatott.
Ha te ezt másképp látod, próba szerencse, legfeljebb vita lesz belőle.

B.P.1980 2015.12.27. 16:37:15

Na mégiscsak beáldozza Helmeczi az arculatszobrászát? Mostanság semmi nyilvános harci hevület az általa kezelt oldalakon, a város honlapján is szinte elrejtve a helyi népszavazás.
Még az ülés időzítése sem közönségbarát.
Vagy megy a hivatalba a jegyző, a titkárnő, az autós vállalkozó felesége és a többi csókos után?
süti beállítások módosítása