Szabolcsi Állatfarm

Szabolcsi Állatfarm

Dumb és Dumber kalandjai az egyesületben

2016. november 18. - Beastmaster

Nos, ha már megígértem…

Sándor -valószínűleg még abban a helyzetben, hogy nem tudta, hogy kamera is lesz- eltervezte, hogy szokás szerint a hangulatkeltés eszközével akar magának elismerést szerezni. Ehhez mi sem kézenfekvőbb téma, mint a ZVSC elleni feljelentés.

Akkor kezdjük ezt a témát is a száraz tényekkel, majd jöhetnek a tanulságok, következtetések.

Az önkormányzat a testület döntése alapján minden évben pénzbeli támogatást nyújt a ZVSC-nek, amivel a tárgyévet követő év elején elszámolással tartozik.

Mint minden évben, idén is leadta a ZVSC a képviselőtestületnek az előző évi beszámolót az önkormányzati támogatás összegének a felhasználásáról. Ezt a képviselő testület visszaküldte, mert enyhén szólva sem volt kielégítő. Nem sokkal később, újra megküldte a beszámolót az egyesület, amit a képviselő testület el akart fogadni, azonban voltak benne erősen megkérdőjelezhető részek. Ezekre a polgármester rávilágított a testület előtt, majd Földi Feri bedobta az ötletet, hogyha gyanúsnak ítélik meg, akkor kérjenek igazságügyi könyvszakértői véleményt róla.

Ez meg is történt. A könyvszakértő véleménye szerint életszerűtlen tételek szerepelnek benne, és valószínűleg a kivett összegek utólagos lepapírozására szolgálnak.

Ez után a polgármester megtette a bejelentést az illetékes hatóság felé, és ezt a képviselő testület tudomására is hozta.

(Ha nem tette volna meg a bejelentést, de tud róla, akkor zsarolhatóvá vált volna, amit -ismerve egyes képviselők törvényhez való rugalmas hozzáállását- kétség nem fér hozzá, hogy ki is használtak volna )

Ráadásul a két beszámoló nem volt egyforma. Ami elég furcsa annak a fényében, hogy egy már elmúlt dologról szólt, ami nem térhetne el.

Ez után a November 6-i meccsen még a hangosbeszélőbe is bemondatták, hogy el fognak maradni a focimeccsek, mert helmeczi nem ad pénzt.

Egy hétre rá mégis meg volt tartva a focimeccs, tehát valaki nem mondott igazat.

Eddig a tények.

(Csak mellékesen jegyezném meg, hogy ezek szerint eddig nem a képviselőtestület adta a pénzt, hanem a polgármester? Ezek szerint igen.)

 

iou.jpg

Lehet, hogy egy kis magyarázatra szorul a címadás. Az említett filmművészeti alkotás cselekményszála egy, a repülőtéren felejtett aktatáska körül bonyolódik, amit a két kevéssé értelmes, de annál elszántabb főhős vissza szeretne juttatni a jogos tulajdonosának, Mary "Samsonite" Swanson-nak. Menet közben fény derül a koffer tartalmára, ami jelentős mennyiségű készpénz. A két jóhiszemű, de csekély értelmű főszereplő elkezdi a pénzt felhasználni az út közben felmerült váratlan kiadásokra. Mivel azonban valóban jóhiszeműek, csak éppen infantilisek, ezért tételes nyilvántartást vezetnek a felhasznált összegekről úgynevezett “Tartozom neked” (IOU: I owe you) cetlik formájában, ami állításuk szerint “ugyanolyan jó, mint a pénz”. Ilyen “pénzügyi konstrukcióban” vásárolnak Lamborghini-t, bérelnek fejedelmi lakosztály a Bunbury-ben, és szórják a jattot, mint a katonatiszt.

A két kettyós abban a tudatban és azzal a szándékkal költi a más pénzét, hogy majd egyszer, ha bejön a gilisztatenyésztési biznisz, akkor visszafizetik kamatostul.

Namármost, ha Záhonyban forgatnának ilyen filmet, akkor ez a szándék fel sem merülne. Mivel nem áll a rendelkezésemre több olyan tény, adat stb ami alátámaszthatná a gyanúmat, ezért nem fogalmazhatok sarkosan. Azonban a BTK szerint (372. §) “Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el”. E mellett az elszámolások meghamisítása számviteli rend megsértése, ami több esetben is több, mint gyanús.

Az alapvető különbség első ránézésre, hogy a filmben a két szereplő tisztában van azzal, hogy nem a saját pénzüket költik, és akkurátusan fel is jegyzik, hogy mikor mire mennyit költöttek. Míg a másik esetben az az alapvetés, hogy a ZVSC megkapta a pénzt, úgyhogy elköltjük, amire akarjuk, és ahogyan akarjuk, mintha nem lenne holnap. Mert az már a mienk, aztán ha elszámolásra kerül a sor, akkor majd bekamuzunk pár pesti utat. Nehogymár ne tudjuk elkölteni, még a végén visszakérik, és jövőre is ennyivel kevesebbet kapunk.

Sándor szerint (testületi ülésen elhangzottak szerint) a polgármester tönkre akar tenni egy 70 éve működő egyesületet. Mintha már tudná, hogy a NAV mit fog megállapítani. Hát nem fura? Magam részéről előbb kíváncsi vagyok rá, hogy a NAV végzésére. Ha azt állapítják meg, hogy valóban fiktív elszámolások voltak (esetleg már korábban is?), akkor Sándor ezen kijelentése csak olaj a tűzre(és neki meg pár képviselőnek, mint tettestársaknak vagy a dolgukhoz nem konyító léhűtőknek KUTYA KÖTELESSÉGE LENNE ELHÚZNI A PÉNZEK KÖZELÉBŐL).

A kedves képviselők igazság-érzete kissé lejt saját irányukba. Ha valakiről Ők (a nagybetűt senki ne a tisztelet jeleként értékelje ez esetben, hanem a hangsúlyozás jelzéseként) ítélik meg úgy, hogy valakit fel kellene jelenteni, akkor az se baj, ha nincs alapja. De ha van egy erős gyanú a svindlire, és más tesz feljelentést, akkor mindjárt elkezdik megkeresni a kifogásokat. Sándort se nagyon hallottam fintorogni, mikor a polgármestert jelentette fel a képviselőtársa. Hát erre mondom én azt, hogy -szebb szó híján- aljasok vagytok, és cinikusok.

Másik érdekesség, az összefonódások kérdése. Próbáltam utánajárni, hogy kik ülnek a bizottságokban, elnökségben, menedzsmentben. Sajnos sikertelenül. A www.zvsc.hu oldalon nincsenek közzétételek. Van ott ugyan egy nagyon igényes skicc “Szervezeti Felépítés” link alatt. Olyan komoly grafika, hogy egy utcáról berángatott ovis különbet készít. Van is benne “Elnökség (11 tagú)”.

szervezet.jpg

Azért, amennyire tudni lehet, a ZVSC vezetősége nem módosul olyan sűrűn, hogy röhögve gránitba ne lehetne vésni. Ennek ellenére egy gyorsan, és egyszerűen javítható képen nem lehet beírni. Vagy egy még könnyebben módosítható weboldalon közzé tenni.

Úgy tűnik, hogy az egyesület nagyon ügyel arra, hogy ne derüljön ki a ki-kinek-a kicsodája.

Elvileg van a szervezetnek egy Pénzügyi Ellenőrző bizottsága (továbbiakban PÜEB). Na, szóval van PÜEB. 3 fő. Csodálkoznék, ha nekik ezek nem tűntek volna fel. Pl, hogy az egyesület tízszer annyit költ kiküldetésre, mint sportszerre. Mintha taxis vállalkozás lenne a ZVSC, nem pedig sportklub. Néha pedig rendezvény szervezéssel, és vendéglátással is foglalkozik.

Szóval elvileg fel kellett, hogy tűnjön, és erről jegyzőkönyvnek (de minimum egy feljegyzésnek, vagy egy különvéleménynek) kellett volna születnie. Na, szeretném ezt is viszont látni a weboldalukon. Vagy ha ez nem menne, nekem úgy is megfelel, ha vasárnap beolvassák a meccs előtt a hangosbeszélőbe, az úgyis nagyon megy.

Szerepel az elszámolásban 63 pesti kiruccanás is. Ezek szerint az MLSZ-nél (a 63 pesti útból következtetve) kellene, hogy legyen egy ember, aki csak a ZVSC ügyeivel foglalkozik. Éjjel, nappal, még karácsonykor is (Jó vicc mi?).

Kíváncsi vagyok, hogy mi a búbánatot lehet az MLSZ-nél intézni hetente akár többször is, van, hogy naponta két autóval. Főleg karácsonykor! A jézuskának lerobbant a furgonja? Biztos, hogy azt várjátok el, hogy ezt a záhonyi lakosok el is higgyék? Na ne már!!!

Az az érzésem, hogy ez egy hallgatólagos megállapodás alapján működött a régi testület+régi polgi és a ZVSC vezetősége között. A polgármester és a testület magát hülyének tettetve elfogadta a beszámolókat, a leváltásakor pedig a ZVSC-ben érdekelt képviselő kijárt neki 6 havi végkielégítést a jól NEM VÉGZETT munkájáért. Lehet, hogy a kettő között nincs is ilyen szoros ok-okozati viszony, de szerintem ez a helyzet.

Azt még nagy duzzogva beveszi a gyomrom, hogy egy ember elsikkad ezen tények fölött. Volt viszont neki egy alpolgármestere, akinek ki kellett volna egészítenie azokban a tulajdonságaiban, amiben ő hiányt szenved. Azonban minő véletlen, neki sem tűnt fel. Hogy mik vannak! Nem lehet, hogy ennek meg az volt az oka, hogy az alpolgármester egyik oldalon a ZVSC-ben volt érdekelt, másik oldalon a városnak tartozott volna felelősséggel? És ezt egyik képviselő, még a kartellgyanús feljelentőgép sem tartotta összeférhetetlennek? Hogy nektek milyen relatív az igazságérzetetek! Ha esetleg valami olyan haver keveredhet bajba, ahonnan potenciálisan csuroghat egy kis lé, akkor három bölcs majmot játszotok. Nem lát, nem hall, nem beszél.

Azonban, ha van rá más magyarázat a lózungokon -a köz érdekében végzett áldozatos blablabla- kívül, akkor érdekelne. Viszont a kör bezárult. A baj, hogy bizonyítani biztosan nem lehet az összefüggést az "észre nem vett" anomáliák, és az extra lelépési pénz között. Lehet rá más magyarázat? Persze. (kíváncsi is lennék rá nagyon) Például, hogy a teljes vezetőség hülyék gyülekezete, mint a címbeli karakterek? Ez is egy magyarázat.

Tehát akkor van két lehetőség:

  • A vezetőség nem ért ahhoz, amit csinál, úgyhogy le kéne nekik mondani de azonnal. (Egy 70 éve működő egyesületet hoztak kellemetlen helyzetbe, ami sanyi szerint megbocsáthatatlan)
  • A vezetőség ért ahhoz, amit csinál, de direkt teszi, amit tesz, úgyhogy le kéne őket mondatni. Erre a közgyűlésnek van lehetősége. (Itt is áll a kitétel, hogy egy 70 éve működő egyesületet hoztak kellemetlen helyzetbe, ami sanyi szerint megbocsáthatatlan)

Tessék választani, melyik tetszik jobban. Ha balhé lesz belőle, mert a NAV azt állapítja meg, hogy nem mentek tisztán a dolgok, akkor gyanítom, hogy az első opció fog élni. Ott lesz aztán egymásra mutogatás!

 

További problémák az esettel

Ha nem lenne svindli az ügyben, akkor az érintett képviselő urak azt mondanák, hogy “rendben, tegye a dolgát a rendőrség, NAV, NASA, derítsék ki, hogy mi a helyzet pontosan”, mert tudnák, hogy utána lehetne harsogni kétpofára az eredményt. Azonban tisztában lehetnek a ténnyel, hogy szájszélig ér a szarlé, és minden bedobott kavicsnak -khm- ők isszák meg a levét.

Lenne  egy előre mutató javaslatom, ami a lehető legtisztábbá tenné az egészet. Nyilvánosságra hozni mindent. Az összes bevételt, az összes kiadást jogcímmel ellátva, hogy ne érhesse szó a ház elejét!  

A legrosszabb pletykának is ki lehetne verni az élét, ha felkerülnének a jegyeladásbó származó bevételek, szponzori, hirdetői befizetések, a műfüves pálya díja stb. Meg az is, hogy mi az oka a hetente Pestre rohangálásnak. Mert e nélkül maradnak azok az átkozott suttogások, hogy a jegyre nyomtatott 200 Ft helyett 400-at fizet a néző, a műfüves pálya díját a Sport büfében kell leadni. Vagy, hogy a jégpálya belépőjéről, koribérlésről vagy konditerem díjáról még élő ember nem látott nyugtát. Na, ilyenekre gondolok. Ki kellene mindent nyilvánosan tenni a netre, szerintem a testület hozzájárulna, hogy a város honlapján helyet kapjon.

Persze ez csak arra az esetre lehet megoldás, ha tényleg tisztán mentek a dolgok. De abban az esetben éppen a saját honlapján is közzé tehetné. Hogy mégsem így van, az nekem mindent elmond.

De ha már a ZVSC-nél tartunk! A műfüves ügyeskedéskor az egyik legkomolyabb érve az volt a műfűlobbinak, hogy majd az MLSZ fizetni fog a a Bozsik-programban ott fociztatott gyerekek után. Ha megépül a műfű, akkor itt olyan konjunktúra lesz, hogy majd ide fognak járni még a határon túlról is dögivel a külföldi fiatal csapatok. Nem lenne célszerű (mármint akkor, ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek), ha sikerülne kimutatni, hogy mekkora bevétel volt belőle? Vagy nem volt, és sikerült 20 millát kiadni csak úgy?

 

Ezek után már csak hab a tortán, hogy a facebookon egy másik érdekelt a polgármester ellen hangol, hogy miatta majd a focisták fogják ennek is meginni a levét.

Apropó! A dolog egyik fele az, hogy a focistákat nem fizettétek ki. Ti azért remélem nem nélkülöztök. Vagy csak a focisták pénzét tartottátok vissza, hogy nagyobb legyen a felzúdulás?

Azonban azért is érdekes az illető hozzáállása a dologhoz, mert azt feltételezi, hogy egész Záhony csak azért létezik, fizet helyi adót, gépjárműadót, hogy neki, focistának fizessenek a hobbijáért.

Ha valaki miatt el fog maradni a meccs, vagy szarabb a focistáknak, akkor az nem a miatt lesz, aki felhívja a figyelmet, hogy valami bűzlik, hanem az, aki befingott. Nem kell, hogy így legyen. Nem kell, hogy a focisták igyák meg a levét! De ha mégis, akkor el kéne gondolkodni azon, hogy ha a közgyűlés megválasztja az elnökséget, meg a PÜEB-et, akkor ez kinek a felelőssége? Ha az elnökség “kreatívan” viszonyul az egyesület pénzéhez, és nyilvánvalóan hamis elszámolással támasztja alá az önösen felhasznált forrásokat, akkor azt kell, hogy mondjam, MEG IS ÉRDEMLITEK, amit kaptok!

Persze, tudom, hogy mindig a hírvivő a hibás.

Amennyire én látom, inkább meg kellene köszönni Földi Ferinek, hogy sikerült módot találnia arra, hogy kiderülhessen a turpisság. Most már csak rajtatok a sor (a közgyűlésen), hogy eltakarítsátok azt, aki nem oda való. Ha nem teszitek, akkor azzal azt nyilvánítjátok ki, hogy nektek jó így, hogy az illetékesek nem hajlandóak becsületesen elszámolni a város pénzével. Egészen addig lesz nektek így jó, míg a ti pénzetek nem kerül e miatt veszélybe. Az első kóstolót már megkaptátok belőle, most rajtatok a sor, vagy magatokra vessetek!

Summa-summárum, tetten érhető itt is az a hozzáállás, ami a Hőtáv-nál. Valaki(k) nagyon jól él(nek) a sumákolásból. Mindenki mást meg hülyére vesznek. És igazuk is van. Tudunk róla, és mégis megválasztottuk őket, úgyhogy hülyék is vagyunk.

 

Van még egy érdekes összefüggése a ZVSC-nek. A kedves képviselők olyan vehemenciával intézték a Művház ügyét, mint a huzat. Ez volt az elsődleges feladat akkor. (mint jelenleg a humán-bizottság megbénítása, de erről majd talán legközelebb).

Furcsállom, hogy a Művház-nál nagyon turkálódtak a képviselők, nagyon igyekeztek, de nem tudtak egy ellopott gemkapcsot se kimutatni. Most, egy másik esetben forint milliók sorsáról van szó, de valahogy nem akarja egyik kedves képviselő sem bedobni a “rúgjuk ki a vokét“ analógiájára a “rúgjuk ki az elnökséget” ötletet. És persze ehhez semmi köze az elnökségben ülő 3 képviselőnek. Na ja, én meg a hülye vagyok, aki elhiszi.

 

És ez a sztori úgy is kapcsolódik a címhez, hogy tényleg nem mindig tudom eldönteni, hogy az élet, vagy a filmipar tud nagyobb kreténségeket alkotni.

 

ui.: A “gyanús” kifejezést a posztomban köznapi értelemben véve használtam, mint hogy “valami nem stimmel”.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolcsiallatfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr1311972336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beastmaster 2016.11.25. 20:36:57

Ez a mély hallgatás többet mond ezer szónál :-) Nekem azt suttogja, hogy az utolsó két posztom után már mosakodni sem mernek, mert tisztában vannak vele, hogy az is csak egy csapás lenne a pöcében.

Erzsi Maklári 2016.12.05. 00:46:08

Az aláirásgyüjtéshez -amely Záhonyban a képviselőtestület feloszlatását követeli-jól jönne egy kis propaganda ,egy eddigiekhez hasonló jó irás.
A közmeghallgatást is jó lenne előkésziteni.
Tájékoztatás,tájékoztatás.............................de nagyon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
süti beállítások módosítása