Szabolcsi Állatfarm

Szabolcsi Állatfarm

Levél Puskin után szabadon...

2018. február 14. - Beastmaster

anyegin.jpgÉn írok levelet magának - Kell több?



Nos, felszállt a fehér füst!

 

Érdekes módon, eddig a “méltatlan qvintett” egyöntetűen elutasította a feloszlatást, most azonban valaki tündérport szórt rájuk, és egy kivétellel mindegyikük támogatta. Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de van bárkinek kétsége a felől, hogy mi történt? Mert az kizárt, hogy a csökkentett létszámú ötösből egy kivételével mind úgy kelt fel reggel, hogy “na, ma feloszlok!”

 

Sokkal hihetőbb az a verzió, hogy a vezénylő tábornok most úgy gondolta ez a jó út, a többi meg ment utána, mint a mesében a hamelni patkányok a furulyás után.

 

Szóval a polgármester megkérdezte, hogy akar-e valaki hozzászólni.

 

Péter úgy kezdte a monológját, hogy "Természetesen". Nem volt kétségem nekem sem. Drámai levél volt, az már biztos.

Akkor még nem hittem, hogy csehszlovák békaemberekkel fogok.. Illetve, hogy ennyi muníciót fog biztosítani. De hát az ember csalódik. Néha így, néha úgy.

 

Mindjárt bullshittal nyit, nem fog elemezni, minősíteni, aztán meg másból sem áll ki. No nem gond, tudjuk, hogy ez már csak így megy nála.

Aztán hirtelen azt találja mondani, hogy időszerűnek gondolja a napirendet, holott egy héttel korábban még teliszájjal fogadkozott, hogy ő aztán nem. Mondjon le a polgármester inkább.

Aztán hirtelen új dramaturgiai rész következik: az álmok mezejére kalauzolja a hallgatóságot. Először felteszi a kérdést, hogy "hova lett a régi Záhony?":

Hova lett? A vasút kicsinálásával eltűnt a kisvíztorony-X.sz. őrhely közötti Kövesdi-csonka és az Akácfa utca között. A vasút kicsinálásában pedig természetesen nem volt része annak, hogy egyes vasúti vezetők direktben promótálták a wannabe vállalkozó vejük vállalkozását azzal, hogy az ügyfeleket átküldték hozzá "okosba".

 

Ebben az első szekcióban bemutatja Záhony múltját:

"sok éjjelen keresztül vidámság volt a városban", "érdeklődtek az emberek egymás iránt", "ismerősök, barátok beszélgettek az utcákon"

Kimaradt, hogy száz ágra sütött a napocska, csiripeltek a fákon a madarak, ezer virág virított stb. Hogy te erről honnan tudsz, az nagy kérdés számomra. A saját sleppeddel érintkezel, mást leszarsz. Nem tudok olyan embert mondani, akinek köszönnél, ha találkoztok, amit nehéz is lenne a rád nőtt mobiltelefon miatt.

Reggel beülsz az autóba otthon, elmégy az irodáig, majd este haza. Jól látszik ez azon is, hogy a nejeden, meg a dolgozóidon kívül kik tapsoltak a monológodnak.

Majd a giccsparádé után jön a, "de valami megváltozott". Hallom a mély gyors bőgőfutamokat, mint valami Meat Loaf számban, vagy mondjuk a G'N'R November Rainben, mikor az idillt felváltja a tragédia.

Meg kell hagyni, nem néztem ki belőled ilyen költői képeket.

És ekkor jönnek a negatív életképek: "ellenségkép kreálás", "ellenségeskedés", "kontrollálatlan irányított kommunikáció". (Ez utóbbi mondjuk egy másik érdekes képzavar. A korntrollálatlan irányított az olyan lehet, mint a betontalpfa.)

Majd folytatódik a negatív kicsengésű dolgok sorolása: "eluralkodott egy minősíthetetlen szint a kommunikációban". Nyilván itt nem a Szemszög nevű csilivili fospuskára gondoltál ugye? Nem hinném, mert az te csináltad, és mint ilyen, nyilvánvalóan tökéletes és megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha álmomból felkeltve is tudom sorolni a hazugságokat, csúsztatásokat belőle. Mikor ez megjelent, már akkor hangoztattátok, hogy feloszlatjátok magatokat, mert így ki lehet csinálni Helmeczit. Csak mégsem tettétek meg.

Majd a "hangos kisebbség" nevű ütőkártyát próbáltad ki, egye fene. Hol is hallottam ezt korábban? Ja, ebben a felállásban emlegették az 56-os forradalmárokat. Szép kis bagázzsal vállalsz értékközösséget ezzel a mondatoddal. Összenőtt, ami összetartozik. Két lehetőség van: Vagy tényleg úgy van, ahogy mondod, és tényleg csak néhány hangos ember veri a habot, mindenki más veled ért egyet. Vagy pedig a veled egyet nem értő embereknek kisebb, hangosabb része az, akit meghallasz, mert csak ők hallatják a hangjukat. A többiek meg csöndben vannak, és várnak. Majd kiderül, melyikünknek van igaza.

 

Majd elkezded az álmodozást, emlegeted a kompromisszumok hiányát. Figyelemre méltó a bátorságod. Nem félsz, hogy ez a szó megégeti a szádat.

Aztán "A testületi többség érvényesítésének feltételei megszűntek". Mármint az 5:2 már csak 4:2 lett? Miért hazudozol. Amit akarsz, abból többség lesz. Ez a mostani feloszlás is ezt mutatja, ahogy a műfű, a VOKE meg az összes szar, ami a nevedhez fűződik. Akkor megkérdezem még egyszer: Mi szűnt meg?

 

"várost szolgáló legjobb döntések meghozataláról szólt az előző ciklusokban"

Akkor ebben a ciklusban nem erről szólt? Beismered? Én pontosan ezt mondom. Ebben a ciklusban, ami neked jó volt, Sanyinak, Imrének, Violának, a ZVSC vezetésének, Jánosnak, arról szólt! De ez pontosan így volt az előző ciklusban is. Csak akkor el tudtátok sumákolni. Ugyanígy mentek a meghamisított útnyilvántartások, az önkormányzati javak magáncélra történő használata, a közmunkások illegális foglalkoztatása a volt jegyző almásában. de később csak kiderültek ezek is. És e miatt ingerültek vagytok, és vagdalkoztok.

 

Az is lehet, hogy erre gondolsz, mikor azt mondod, hogy ennél a "morális mocsárnál nincs lejjebb". Lehet, hogy hajsütő vassal a szádban edzettél, de ezt a mondatot is el tudtad mondani úgy, hogy nem égette meg a szádat.

Morális példabeszédet, meg erkölcstanórát hallgatni bohózatba illik, ha tudja az ember, hogy aki mondja, annál kartellezés miatt tartottak házkutatást, egyidőben a környékbeli többi simlis tüzépessel. Hitvány szavak ezek Péter. És mint tudjuk, a bolond szél, bolond lyukból fúj!

 

És ekkor a monológod elérte a csúcspontját. Promótáltad a blogomat. Köszi a szívességet, akkor majd ahogy megbeszéltük ... :-) Majd választás után osztozunk OK?

Ajánlottad mindenkinek, hogy olvassa el. De nem kell félni, már úgyis tudnak róla, és olvassák. És akinek egy kicsit is több esze van, mint neked, az ráadásul veled ellentétben még érti is.

Merthogy neked az olyan finomságok, mint metafora, csak a zavarodottságot okozzák. Úgyhogy értelmezem, kimondottan miattad, mert lehet eddig teljesen félreértetted.

Azt állítod, hogy az "állatfarm" kifejezést a városra értem, hogy az egy állatkert. Nem, cimbora! Én ezt a képviselőtestületre értem. És nem állatkert, hanem állatfarm. Dikleksziás vagy? Ha nem érted amit olvasol, akkor miért beszélsz bele?

Olvasd el az eredetit, és megtudod, hogy értem. Ahogy az Orwelli állatfarmban is vannak gonosz, és jó állatok, csak az egész állatfarmi demokrácia eldurvul, és elmegy egy olyan irányba, hogy a rosszak vezetésével válság alakul ki. Az eredeti alapelvet, miszerint minden állat egyenlő, felváltja a "vannak egyenlőbbek" alapelv.

Érted? Vannak, akiknek nem gond, ha kilopják az önkormányzat szemét meghamisított útnyilvántartással, de te nem jelented fel, mert haver. Vannak, akik kölcsönkérhetik a polgármesteri hivatal autóit, hogy hétvégén mesterembereket furikázzanak fel az összeharácsolt pesti lakásuk rendbetételére, vagy mert kisbusszal kényelmesebb a balcsira menni, de ti e felett szemet hunytok, mert haver az illető. Vannak, akik bűncselekményeket követnek el munkaidőben, de ti még a munkaviszonyát sem akarjátok megszüntetni, sőt, melléálltok a bíróságon, mert addig jó neked, míg szállítja az infókat. Van, akinek a vezetésével 200 millió Ft közpénzt éget el a hőtáv, de szerinted ez is rendben van, mert így van egy lekötelezetted.

Ez volt az a morális-erkölcsi kánaán, ami az előző ciklusokat jellemezte. Ezt hiányolod. Folytassam?

Aztán jön a levezető rész, amikor megemlíted, hogy "biztosítani kell a lehetőséget, hogy a lakosság válasszon új testületet, polgármestert". Mi történt? Egy hete még nem kellett biztosítani. Most már kell? Ez csak a kamerának szólt szerintem.

Majd belebegtetted a "közpénzből kampányolás" lózungját. Ha tudomásod van ilyenről, akkor kötelességed feljelentést tenni, az úgyis megy neked. Ha nem teszed meg, szaralak vagy. Ha nem tudsz ilyenről, de mégis beblöffölöd, akkor úgyszintén. Megint emlékeztetlek rá, nem Helmeczi kampányolt közpénzből legutóbb sem. Az még az előző banda volt, aki erre is felhasználta a Zónát, de te elfelejtetted felemlegetni, feljelentést tenni. Van ennek valami különösebb oka, vagy csak jól jártál volna egy simulékony polgármesterrel? Szeretsz kesztyűbábozni? Csináljad! De nem közpénzből!

Viszont ennek a közpénzes utalgatásnak van egy sokkal pikánsabb dimenziója, már ha megemlítetted. Ugyanis a 2014-es választás előtt a testület megjelentetett egy szép fényes tojáspapírra nyomtatott kiadványt Összegzés címmel. Na ez az egymás-, és saját fényezésükre kiadott “újság” például teljes mértékben KÖZPÉNZBŐL készült. (ha esetleg van másolatod a számláról, és az átutalási bizonylatról, Péter, ne légy rest a kovácsistvánnal feltetetni a Facebookra) Így újra bebizonyosodott, hogy “ki mint él, úgy ítél”! Ebben aztán nem szerénykedtek. Végigkísérte a kiadványt a hazudozás a felelős gazdálkodásról. Csak éppen elfelejtették a választók tudomására hozni, hogy úgy van 110 Millió a kasszában, hogy 130-at az államtól kapott hozzá a város. Vagyis előtte 20 millió mínuszban volt a kassza, legalábbis másodikos matektudással ez jön ki. Ennyire volt felelős a gazdálkodás.

Most az egyik legnagyobb bánatuk, hogy ezt a maradék 110 milliót nem sikerült kitalicskázni. Pedig milyen egyszerűnek tűnt a választás előtt! Egy megfelelő polgármesterrel és jegyzővel sikerült volna megint lenullázni a kasszát, ráadásul mindenki jól járt volna.

 

Az utolsó megjegyzésem pedig a sárdobálós gondolatodra vonatkozik. Valahogy mindig elfelejted, hogy mi a hatás, és mi az ellenhatás. De mivel nem vagy te buta ember, biztos vagyok benne, hogy tudod ezt, és érted is, mire gondolok. Hogy mégis ilyen mélyre süllyedsz, azt kell feltételeznem, hogy a feribácsihoz hasonlóan vélekedsz a záhonyiakról.

Szóval névtelen sárdobálást, hazudozást emlegetsz. Tudod vicces ezt tőled, de akár a többi nagykép-viselőtől is hallani. Egyetlen egy alkalommal sem próbáltál egyetlen véleménynyilvánításommal sem vitába szállni. Egyetlen kérdésre nem válaszoltál. Úgy tettél, mintha nem olvasnád a blogomat. Ha pedig nem kapok választ a kérdéseimre, akkor a rendelkezésemre álló információkból kell következtetést levonnom. Aztán most meg jössz ezzel. Tudod, mi a véleményem? Az, hogy nem tudsz velem vitatkozni. A következtetéseim helytállóak voltak. Nem vitatkozol, mert nincsenek érveid. És ezt a tényt próbálod meg sárdobálásnak minősíteni, hogy ez által magyarázzad a bizonyítványodat, nevezetesen azt, hogy nincsenek érveid, nincsenek válaszaid.

A még viccesebb ebben az, hogy eleinte, még tetszett is neked a blog, mert valami általam érthetetlen oknál fogva félreértelmezted abbéli véleményemet, hogy te vagy a dögös ötös feje. Nos igen, tényszerűleg így értettem, csak éppen pejoratív felhanggal.

De már most, hogy mindketten tudjuk, hogy olvasod (sőt, egész Záhony tudja, mert még másoknak is ajánlod) a blogomat, mostmár felesleges úgy tenned, mintha nem olvasnád. Választhatsz: vagy lapitasz tovább, és úgy teszel, mint eddig, vagy az eddig feltett kérdésekre is válaszolhatnál.

Ez mondjuk egy kicsit eltér a te modelledtől. Vagy esetleg tévednék, és a Szemszög nevű turmixolt takonyban hagytál lehetőséget az ellenvélemény kifejtésére? Nem? Akkor mi a lófaszról járatod a szádat? Itt, az állatfarmon bárki hozzászólhat. Eddig még senkinek a véleményét nem töröltem ki, még a leghitványabbakat sem. Úgyhogy még neked is lenne esélyed. Más kérdés, hogy kényelmesebb neked sunnyogni, utána meg nyígni, hogy nem engednek megszólalni, meg hogy nem lehet ellenvélemény.

Nemhogy nem szólalhatsz meg, kimondottan javallott lenne. De akkor ne felejts ki semmit, amiről eddig szó volt, és úgy gondolod, hogy nem igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolcsiallatfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr7113669422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása